Uw behandelend arts verwijst u naar de Functieafdeling voor een onderzoek waarbij we uw bloedvaten beoordelen. Dat doen we door middel van een duplexonderzoek.

Een duplexonderzoek brengt de bouw, de ligging en de grootte van uw bloedvaten in beeld. Het onderzoek bestaat uit een combinatie van echografie en dopplertechniek. De metingen doen we op de ontblote huid. De echografie zorgt voor het beeld. Met de dopplertechniek meten we vervolgens de stroomsnelheden en de stroomrichting van het bloed. Door het dopplersignaal te combineren met echografie, is de bloedstroom niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar.

Bij een arterieel duplexonderzoek kunnen we vernauwingen, afsluitingen en verwijdingen in de slagaders opsporen. Tijdens dit onderzoek ligt u op een bed.

Bij een veneuze duplex beoordelen we de hoofdaders in de benen op het functioneren van de kleppen. Als deze kleppen niet goed sluiten kunnen er spataders ontstaan. Ook kunnen we aders beoordelen op de doorgankelijkheid van het bloed. Dit onderzoek doen we (wanneer mogelijk) terwijl u staat.

U kunt de volgende duplexonderzoeken krijgen:

  • Arterieel onderzoek van de benen 
  • Veneus onderzoek van de benen 
  • Arterieel onderzoek van de armen 
  • Arterieel onderzoek van de buik 
  • Arterieel onderzoek van de halsvaten

Voor het onderzoek zullen we u vragen uw lichaam gedeeltelijk te ontbloten. Welk deel van uw lichaam dat is, hangt af van welk onderzoek u krijgt. We raden u in ieder geval aan om: 

  • gemakkelijke kleding aan te trekken; 
  • bij een duplex van de buik op de dag voorafgaand aan het onderzoek geen koolzuurhoudende dranken te drinken. Eet ook geen gasvormende producten (bijvoorbeeld prei, uien of bruine bonen).

Let op! 
Op de dag van het onderzoek mag u geen steunkousen of zwachtels dragen.

Dit onderzoek kent geen bijwerkingen of risico’s en is niet belastend.

Na het onderzoek kunt u zelfstandig naar huis. Het gebruik van uw eigen auto of het openbaar vervoer is geen enkel probleem.

Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u. Soms heeft u aansluitend een afspraak voor de uitslag. Is dit niet het geval dan krijgt u een afspraak toegestuurd om de uitslag te bespreken.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw onderzoek. Heeft u hier na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de medewerkers van de Functieafdeling te stellen. U bereikt de Functieafdeling via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback