Een dosisaerosol wordt gebruikt om medicatie te geven en deze wordt altijd gebruikt met een voorzetkamer. De dosisaerosol met voorzetkamer kan gebruikt worden bij de volgende medicijnen:  

  • luchtwegbeschermers; 
  • luchtwegverwijders;
  • combinatiemedicatie;
  • langwerkende luchtwegverwijders.

Bereken wanneer de dosisaerosol leeg is. Op de zijkant van de dosisaerosol staat hoeveel doses erin zitten. Turf de doses of noteer de datum van aanbreken. Sommige dosisaerosolen hebben een teller.

Medicatie zo nodig
Turven kan door het bij te houden op een papier, een agenda of app op de telefoon. Voor de i-phone: counter, voor android: tally counter. Ook kunt u de kinderlongverpleegkundige vragen om een turflijstje.
U kunt ook een medisch hulpmiddel gebruiken zoals de
CountAir®. Dit hulpmiddel telt het aantal doseringen. De CountAir® is te koop bij de apotheek of via internet.

Let op! Op de pufjes staat een verloopdatum. Na deze datum de pufjes niet meer gebruiken.

Raadpleeg hiervoor de site: www.inhalatorgebruik.nl

  • Bewaar de dosisaerosol op kamertemperatuur.
  • De voorzetkamer eenmaal per jaar vervangen. 
  • Laat de dosisaerosol niet in de voorzetkamer zitten. De voorzetkamer wordt hierdoor ruim en kan daardoor zijn werking verliezen.
  • Bewaar medicijnen met de dop erop. Dit voorkomt verstoppen van het uitstroomgaatje. In verband met de hygiëne is het handig om de medicijnen samen met de voorzetkamer te bewaren in een klein etuitje of een toilettasje.

- gebruik van de dosisaerosol
Gebruikt uw kind de dosisaerosol voor het eerst: krachtig schudden en 3 doses wegspuiten buiten de voorzetkamer. Heeft uw kind de dosisaerosol langer dan 1 week niet gebruikt: krachtig schudden en 1 dosis wegspuiten buiten de voorzetkamer.

- mond spoelen
Na inhalatie de mond en keel spoelen: het eerste slokje gorgelen en uitspugen, het tweede slokje doorslikken. Of indien dit niet mogelijk is iets eten of drinken. Was vervolgens het gezicht als er een voorzetkamer met masker is gebruikt.

Van de luchtwegbeschermers kan uw kind een schimmelinfectie of keelpijn krijgen.

Pufjes kunnen tanderosie geven. Zorg ervoor dat tussen puffen en tandenpoetsen een half uur zit, dat is beter voor het gebit.

Afspraken kunt u maken via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 088 - 066 1000.

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u die dan gerust aan uw behandelend arts of de specialistisch verpleegkundige kinderen.

Bij niet dringende zaken kunt u ook contact opnemen via de mail: kinderlongverpleegkundigen@ozg.nl.



Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback