Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische huidziekte. HS wordt ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd. De dermatoloog kan deze huidaandoening behandelen met de Deroofing/STEEP-procedure.

Bij HS is sprake van steeds terugkerende ontstekingen in de vorm van pijnlijke puisten of abcessen (holtes met pus) in de lichaamsplooien; zoals de liezen of de oksels. Men kan ook last hebben van ontstekingen onder de borsten, op de billen en de binnenkant van de dijen.

De ontstekingen liggen meestal diep onder de huid maar kunnen ook lijken op puisten. Op langere termijn kunnen er onderhuidse gangetjes ontstaan, die sinussen of fistels worden genoemd. Soms komt er een pussende afscheiding uit de abcessen en sinusgangen wat erg hinderlijk kan zijn. Ook worden er bij HS vaak comedonen (mee-eters) gezien. Deze sluiten de afvoergang van de haarzakjes af waardoor er gemakkelijker diepe ontstekingen in de huid ontstaan.

De aandoening komt voor bij ongeveer 1% van de Europese bevolking. Vaak wordt de huidziekte niet herkend. Dit komt mede doordat veel mensen het moeilijk vinden om over hun symptomen te praten en naar een arts te gaan. HS kan soms zeer ernstig zijn en leiden tot sociaal isolement en depressieve gevoelens bij patiënten.

HS kan op elke leeftijd voorkomen, maar ontwikkelt zich vaak tussen het 20ste en 30ste levensjaar. Daarnaast komt HS vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (de verhouding is ongeveer 3 vrouwen tegenover 1 man). Mensen die roken en last hebben van overgewicht hebben meer kans op HS. Daarnaast lijkt er een erfelijke aanleg te bestaan. Hormonale factoren lijken ook van invloed te zijn op het ontwikkelen van HS.

Hidradenitis suppurativa is niet gemakkelijk te behandelen. Eén van de behandelmogelijkheden is de chirurgische behandeling ‘Deroofing/STEEPprocedure’.

Deroofing betekent letterlijk ‘het dak eraf halen’. We passen deze techniek toe als er onder de huidholtes en/of gangenstelsels (sinussen) aanwezig zijn die voortdurend talg blijven produceren en ontsteken. We verwijderen het weefsel boven de holtes en gangenstelsels: we halen ‘het dak er af’. De bodem van deze holtes en gangenstelsels bestaat uit opperhuid. Deze bodembekleding halen we niet weg.

Bij de STEEP procedure (Skin-Tissue-sparing Excision with Electrosurgical Peeling) verwijderen we de onderhuidse sinusgangen, dieper gelegen ontstoken weefsel en het omliggende littekenweefsel.

De dermatoloog voert de behandeling uit.

Eerst kijken we met een dun metalen staafje (een sonde) of er gangen onder de huid lopen. En we kijken of er holtes in de diepte zijn of dat de gangen met elkaar in verbinding staan. We halen de huid boven de sonde (‘het dak’) weg. Op die manier maken we het gangenstelsel daaronder zichtbaar. De bodem laten we zoveel mogelijk intact. Die vormt later de nieuwe huid. Het omliggende littekenweefsel verwijderen we wel. Na de ingreep blijft de wond open. De wond groeit vanuit de randen en vanuit de stukjes bodembekleding die zijn overgebleven vanzelf dicht.

Lokale verdoving of algehele narcose
De ingreep kan zowel onder lokale verdoving als onder algehele narcose plaatsvinden: 

  • Onder lokale verdoving voeren we de behandeling uit op de polikliniek Dermatologie. 
  • Als de huidafwijkingen heel uitgebreid zijn voeren we de behandeling uit onder algehele narcose. We voeren de behandeling dan uit op de operatieafdeling. Als dit bij u het geval is, gaat u eerst naar de preoperatieve screening op de polikliniek Anesthesiologie.

Een eventuele complicatie na de ingreep is een nabloeding in het operatiegebied. Ook is het mogelijk dat er kleine zenuwen van de huid tijdens de ingreep geraakt worden en kleine gebieden van de huid tijdelijk of permanent gevoelloos blijven.

Preventieve maatregelen
Roken en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor het krijgen van HS. Preventieve maatregelen zijn dan ook het stoppen met roken en afvallen.

Alternatieven voor de behandeling
Als de ontstekingen steeds op dezelfde plek terugkeren is de Deroofing/STEEP-procedure vaak een zeer effectieve behandelmethode. We zien namelijk dat de ontstekingen op die plek vrijwel niet weer terugkeren.

Naast de chirurgische ingreep zijn er ook alternatieve behandelingen zoals: 

  • injecties met corticosteroïden; 
  • een lokale behandeling met vitamine A-zuurcrème; 
  • een antibioticakuur; 
  • een behandeling met vitamine A-zuur tabletten; 
  • een behandeling met Biologicals. Dit zijn medicijnen die aangrijpen op onderdelen van het immuunsysteem en hiermee de ontstekingen rustiger maken.
  • De pijn na de ingreep wisselt sterk per persoon. De lokale verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt. Als het nodig is, kunt u paracetamol gebruiken. Na de operatie onder narcose schrijft de dermatoloog (wanneer nodig) extra pijnmedicatie voor. Door de narcose en/of de ingreep zult u zich niet zo fit voelen als normaal. 

  • U mag na de dagopname niet alleen reizen, ook niet per openbaar vervoer. Narcose beïnvloedt de rijvaardigheid. Het is niet verantwoord om zelf naar huis terug te rijden. Zorg er ook voor dat u de eerste nacht liefst niet alleen thuis bent. 

  • Hoe snel de wond geneest, verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van het wondoppervlak. Gemiddeld groeit de wond in 3 tot 6 weken dicht. We adviseren u om na de ingreep 1 tot 2 weken rustig aan te doen en niet aan het werk te gaan. Dit bevordert de wondgenezing. 

  • De eerste avond en nacht na de ingreep kunt u voor dringende vragen en klachten contact opnemen met onze Spoedeisende Hulp. U bereikt deze afdeling via telefoonnummer 088 – 066 1000. 

  • U komt 2 weken na de ingreep terug op de polikliniek Dermatologie voor een controle. U krijgt na de ingreep hiervoor een afspraak mee.

Tijdens uw bezoek aan de afdeling Dermatologie bespreken we de wondverzorging met u. We bestellen ook de benodigde wondmaterialen voor u. Die krijgt u thuis bezorgd.

Na de ingreep:

  1. dekken we de wond af met een alginaat, een soort zeewier (Kaltostat® of Algisite®);
  2. hierover komt een absorberend verband (Mepilex® schuimverband, eventueel Melolin® of een wondkussen);
  3. het geheel fixeren we met een netbroekje of met pleisters.

Na de ingreep blijft het verband zitten. De dag na de ingreep moet het verband verwisseld worden. We raden u aan om dit onder de douche te doen. Het verband kan namelijk vastzitten. Onder de douche kunt u het voorzichtig los weken. Het alginaatverband kan, als het vochtig wordt, gedeeltelijk een gel worden. Het kan er iets groen uitzien en het heeft een specifieke geur.

Het advies is om vervolgens de wond gedurende 1 week 2x per dag en vervolgens 1x per dag onder de douche te spoelen en op dezelfde wijze te verbinden als na de ingreep:

  1. alginaat (bijvoorbeeld Algisite of Kaltostat
  2. absorberend verband (Mepilex®); 
  3. fixeren met bijvoorbeeld een onderbroek (eventueel netbroekje).

Ook kunt u het verband indien nodig fixeren met een huidvriendelijke pleister. Als u thuis hulp nodig heeft bij de wondverzorging, kunt u thuiszorg aanvragen.

Tip 1: voor vrouwelijke patiënten die in de liesstreek geopereerd worden: u kunt bij het plassen gebruik maken van de P-mate Plastuit voor vrouwen. Het voordeel is dat er geen urine in het verband loopt.
Tip 2: bij ingrepen aan de oksel(s) is het belangrijk om te bewegen (arm heffen) om een stijve schouder te voorkomen (
frozen shoulder).

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de dermatoloog of aan de medewerkers van de polikliniek Dermatologie te stellen. U bereikt de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 088 - 066 1000.


Kijk voor meer informatie over acne ectopica/hidradenitis suppurativa ook eens op de website van de patiëntenvereniging hidradenitis suppurativa: www.hidradenitis.nl of www.huidinfo.nl of www.huidziekten.nl. U vindt daar ook meer informatie over de behandeling.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback