Xanthelasmata zijn ophopingen van vet in de huid rond de ogen. De dermatoloog kan deze huidaandoening behandelen.

Let op: de zorgverzekeraar vergoedt de behandeling van xanthelasmata niet. Het is ook niet noodzakelijk om xanthelasmata te behandelen. Als u zich toch graag wilt laten behandelen, moet u de behandeling zelf betalen. De beoordeling door de arts en eventueel aanvullend onderzoek (bloedonderzoek) vallen wel onder de verzekerde zorg. Als uw eigen risico nog niet gebruikt is, gaan deze beoordeling en aanvullend onderzoek ten koste van het eigen risico.

Xanthelasmata zijn ophopingen van vet in de huid rond de ogen. Het zijn scherp begrensde gelige bultjes. Mensen met xanthelasmata hebben soms een verhoogd cholesterol of een verhoging van andere vetten in het bloed, maar dat is niet altijd zo.

De dermatoloog voert de behandeling uit. Soms behandelt een medewerker van de polikliniek Dermatologie u.

We onderscheiden 2 verschillende behandelingen: 

 • Aanstippen met trichloorazijnzuur 
 • Afschaven (shave)

Bij vlakke xanthelasmata is aanstippen met trichloorazijnzuur in het algemeen meer geschikt. Als de xanthelasmata iets boven de huid verheven zijn, is afschaven in het algemeen meer geschikt.

Procedure
De dermatoloog smeert de huid rond de aangedane plekken in met vaseline. Vervolgens stipt de arts de xanthelasmata aan met trichloorazijnzuur. Hierdoor wordt de huid wit en dit kan een branderig gevoel veroorzaken. Door het zuur gaan de cellen waaruit de plekken bestaan dood. Er ontstaan korstjes, die na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

Nazorg
Meestal is geen nazorg nodig. U kunt de behandelde plekken eventueel insmeren met een antibiotische zalf of pure vaseline. Het is belangrijk om de behandelde plekken gedurende tenminste 6 weken goed te beschermen tegen zonlicht met zonnebrandcrème factor 50.

Risico’s
De risico’s van deze ingreep zijn beperkt: 

 • het wondje kan gaan ontsteken; 
 • als de plekken binnen 6 weken blootgesteld worden aan de zon, kan een bruine verkleuring optreden; 
 • er kan na genezing ook een bleke plek in de huid achterblijven. Als er een bleke plek ontstaat, verdwijnt dit meestal niet meer; 
 • soms ontstaan er na de behandeling nieuwe xanthelasmata of komen behandelde plekken toch weer terug.

Procedure
De dermatoloog verdooft de te behandelen plek met injecties met een lokale verdovingsvloeistof. Daarna schaaft de arts de plek af met een elektrische lis. Hierdoor ontstaat een oppervlakkig schaafwondje. Dit geneest meestal vanzelf.

Nazorg
Meestal is geen nazorg nodig. U kunt de behandelde plek eventueel insmeren met een antibiotische zalf of pure vaseline. Het is belangrijk om de behandelde plek gedurende tenminste 6 weken goed te beschermen tegen zonlicht met zonnebrandcrème factor 50.

Risico’s
De risico’s van deze ingreep zijn beperkt: 

 • soms blijft de huid bloeden. Dit kunt u stelpen door druk toe te passen; 
 • het wondje kan gaan ontsteken; 
 • als de plek binnen 6 weken blootgesteld wordt aan de zon, kan een bruine verkleuring optreden; 
 • er kan na genezing ook een bleke plek of deukje in de huid achterblijven. Als er een bleke plek of deukje ontstaat, verdwijnt dit meestal niet meer; 
 • soms ontstaan er na de behandeling nieuwe xanthelasmata of komen behandelde plekken toch weer terug.

Omdat xanthelasmata een goedaardige huidaandoening betreft, is behandeling in het algemeen niet noodzakelijk. Het is daarom ook mogelijk om af te zien van behandeling. De dermatoloog bespreekt de alternatieven met u.

Er kan bij u sprake zijn van bijzondere omstandigheden die tijdens het eerste polikliniekbezoek misschien niet aan de orde zijn gekomen. Denk daarbij aan medicatiegebruik. Maar ook andere aandoeningen die u heeft die van belang zouden kunnen zijn voor de behandeling. Wij raden u aan deze voorafgaand aan de behandeling met uw arts te bespreken.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de dermatoloog of aan de medewerkers van de polikliniek Dermatologie te stellen. U bereikt de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback