Binnenkort komt u naar het Ommelander Ziekenhuis voor een cystoscopie oftewel een blaasonderzoek.

Een cystoscopie wordt gedaan als uw uroloog afwijkingen vermoedt in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas. Een cystoscopie wordt ook gedaan bij bijvoorbeeld plasproblemen, bloedverlies via de urine of als controle na de behandeling van blaaspoliepen.

Op deze pagina vindt u een algemene voorlichting over een cystoscopie. De situatie kan voor u persoonlijk afwijken van wat op deze pagina staat beschreven. Aan het begin van het onderzoek vertelt de verpleegkundige u wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan de uroloog of de verpleegkundige stellen.

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis, het prostaatgebied en de blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een flexibele cystoscoop. Dit is een dunne, holle buis, die aangesloten is op een sterke lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de uroloog de plasbuis, het prostaatgebied en de blaas bekijken op een beeldscherm. U kunt zelf ook meekijken via een beeldscherm.

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Het onderzoek wordt door de uroloog uitgevoerd op de scopie afdeling. Om hier te komen volgt u route 50.

De verpleegkundige brengt u naar een onderzoekkamer. Hier trekt u uw kleding van het onderlichaam en uw schoenen uit. De kleding van het bovenlichaam kunt u aanhouden.
Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel.
Komt u als nieuwe patiënt direct voor een cystoscopie dan heeft u eerst een kort gesprek met de uroloog.

Cystoscopie bij de vrouw
Bij een cystoscopie ligt u met gespreide benen op de onderzoekstafel.

Eerst reinigt een verpleegkundige met water de schede.
Vervolgens brengt de uroloog de cystoscoop met verdovend glijmiddel via de plasbuis in de blaas. Het is belangrijk dat u probeert u zoveel mogelijk te ontspannen. Het inbrengen van de cystoscoop is dan maar een beetje gevoelig.

Via de scoop loopt steriel water in de blaas. Hierdoor ontplooit de blaas zich heel langzaam. U kunt aandrang tot plassen krijgen.

De uroloog inspecteert via inwendig onderzoek de plasbuis en de blaas. Het kan zijn dat u wordt gevraagd te hoesten of te persen. Eventueel neemt de uroloog ook nog wat urine uit de blaas om in het laboratorium te laten onderzoeken.

Daarna is het onderzoek afgelopen.

Tijdens de menstruatie kan een cystoscopie doorgaan. Mocht u dit niet prettig vinden, dan kunt u eventueel een nieuwe afspraak maken.

Cystoscopie bij de man
Bij een cystoscopie ligt u met gespreide benen op de onderzoekstafel.

Eerst reinigt een verpleegkundige de penis met water. Daarna wordt in de plasbuis een verdovend glijmiddel gespoten.

Daarna brengt de uroloog via de plasbuis de cystoscoop in de blaas. Het is belangrijk dat u probeert u zoveel mogelijk te ontspannen. Het inbrengen van de cystoscoop is dan maar een beetje gevoelig.

Via de scoop loopt steriel water in de blaas. Hierdoor ontplooit de blaas zich heel langzaam. U kunt aandrang tot plassen krijgen.

De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. Vaak voelt hij/zij via de anus naar de prostaat. Eventueel wordt er ook nog wat urine uit de blaas genomen om in het laboratorium te laten onderzoeken.

Daarna is het onderzoek afgelopen.

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

De uroloog vertelt u daarna wat hij/zij tijdens het onderzoek heeft gezien. Mocht u vragen hebben, dan kunt u deze aan de uroloog stellen.

Na afloop van het onderzoek kunt u meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Het is belangrijk dat u na het onderzoek thuis extra drinkt. De blaas en urinewegen worden daardoor goed schoongespoeld en er is minder kans op infecties.

  • Na het onderzoek kunt u het eerste uur - bij sommige patiënten de eerste dagen- last hebben van een branderig gevoel bij het plassen en een versterkte plasdrang. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken, het is niet gevaarlijk.
  • Wanneer u na de ingreep lange tijd klachten, veel pijn of koorts hebt, neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, laat u dit ons dan graag zo snel mogelijk weten.
U kunt hiervoor op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur bellen naar telefoonnummer 088 – 566 2000. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of opmerkingen? Dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie, via telefoonnummer 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback