Bij een crista biopsie wordt een stukje botweefsel uit het heupbeen genomen voor onderzoek.

U gaat op uw zij op de onderzoekstafel liggen. De plaats van het onderzoek wordt gedesinfecteerd.
Daarna geeft de arts u hier een plaatselijke verdoving door middel van een injectie. Als de huid gevoelloos is, maakt de arts eerst een klein sneetje van ongeveer 1 cm waardoor hij vervolgens de biopsienaald schuift om een stukje botweefsel uit het heupbeen weg te nemen. Het moment waarop de arts het stukje botweefsel wegneemt, geeft een ‘dof’ gevoel. Hierna krijgt u op het wondje een drukverband.

De ingreep duurt enkele minuten.


Na afloop van het onderzoek, moet u nog een half uur rustig blijven liggen. Daarna mag u weer normaal bewegen en kunt u weer naar huis. Als het wondje niet meer bloedt, kunt u het drukverband weghalen.
De plaats van het onderzoek kan nog korte tijd wat gevoelig blijven.

Het weggenomen stukje botweefsel wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium. Het duurt enige dagen voor de specialist van het Ommelander Ziekenhuis Groningen de uitslag van het onderzoek heeft. U hoort daarna deze uitslag via deze specialist of uw huisarts.


Wanneer u nog vragen over het onderzoek heeft, dan kunt u op werkdagen tijdens kantooruren contact opnemen met het Klant Contact Centrum, telefoonnummer: 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback