De maag-darm-leverarts (MDL-arts) of internist heeft een darmonderzoek bij u gedaan. Hierbij is een afwijking gevonden waarvan we het sterke vermoeden hebben dat dit wijst op darmkanker. Voor u betekent dit dat er een onzekere en spannende periode aanbreekt waarin u regelmatig naar het ziekenhuis komt voor een onderzoek en/of een gesprek. Het Ommelander Ziekenhuis Groningen heeft een coloncare-team, dat is gespecialiseerd in de zorg bij darmkanker. De leden van dit team stellen alles in het werk om u in deze periode zo goed mogelijk te begeleiden. In deze folder geven wij u enige informatie over het coloncare-team en in het bijzonder over de coloncare-verpleegkundigen van het team.

Het coloncare team van het Ommelander Ziekenhuis bestaat uit medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen met ervaring op het gebied van darmkanker. In het team zitten chirurgen, MDL-artsen, internist-oncologen, radiologen, pathologen, stomaverpleegkundigen en coloncare-verpleegkundigen. Verschillende leden van het coloncare-team zijn de komende periode direct of indirect ook bij uw behandeling betrokken.  

Het coloncare-team van het Ommelander Ziekenhuis overlegt wekelijks met artsen van het UMCG die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kanker.

Het coloncare team gaat in dit overleg met de collega’s van het UMCG uw behandelmogelijkheden bespreken en met elkaar komt men tot een behandeladvies. De chirurg van het Ommelander Ziekenhuis bespreekt met u dit advies.

In het Ommelander Ziekenhuis werken drie coloncare-verpleegkundigen. Deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd op het gebied van darmkanker en zij zijn ervaren in het begeleiden van patiënten met darmkanker en het geven van voorlichting. In de periode dat u wordt behandeld, kunt u met al uw vragen terecht bij de coloncare-verpleegkundigen.   

Na afloop van het onderzoek op de scopie-afdeling van het Ommelander Ziekenhuis, kreeg u een afspraak mee voor een telefonisch contact met een van de coloncare-verpleegkundigen. Zij belt u op de afgesproken dag en tijd op om de eventuele vragen die bij u leven te beantwoorden. Daarnaast stelt zij u vast een aantal vragen over uw algehele conditie. Deze coloncare-verpleegkundige blijft uw vaste aanspreekpunt en zij begeleidt en ondersteunt waar nodig.

De komende periode heeft u verschillende afspraken in het Ommelander Ziekenhuis. Wij doen onze uiterste best om deze afspraken als het enigszins kan op dezelfde dag te plannen.  

U krijgt tijdens deze afspraken veel informatie. Wij adviseren u daarom uw partner of een andere naaste mee te nemen naar deze afspraken. Zo kunt u naderhand wat er is verteld samen nog eens doorspreken. 

Wat u wordt verteld, kunt u ook teruglezen in de schriftelijke informatie die u van ons meekrijgt tijdens de behandelingsperiode.

De coloncare-verpleegkundigen van het Ommelander Ziekenhuis zijn als volgt te bereiken:
 

  • Maandag t/m vrijdag
  • aanwezig van 09.00 tot 14.00 uur
  • telefoon: 088 - 066 1000 (vragen naar coloncare-verpleegkundige)
  • e-mail: coloncare@ozg.nl 

Als er vragen zijn kunt u tijdens bovenstaande uren altijd contact opnemen met de coloncare-verpleegkundige.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback