Binnenkort wordt uw zoon opgenomen voor een circumcisie. Door de arts en de verpleegkundige van het team is aan uw zoon en u uitgelegd waarom en hoe deze ingreep plaatsvindt. Onderstaand vindt u aanvullende informatie over een circumcisie. Het is goed u te realiseren dat voor uw kind persoonlijk de situatie anders kan zijn dan wordt beschreven. In onze folder ’Een dagje naar het ziekenhuis’ vindt u adviezen over de voorbereiding op de operatie en over de gang van zaken op deze dag.

Bij een circumcisie ofwel een besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis verwijderd. De meest voorkomende, medische reden voor een circumcisie is een vernauwde voorhuid. Als gevolg hiervan kunnen er klachten ontstaan, zoals pijn bij het plassen, ontstoken raken van de eikel of de voorhuid en pijn tijdens een erectie. 

Wij adviseren u om vóór de operatie na te vragen bij uw ziektekostenverzekering of de ingreep voor uw zoon wordt vergoed. Indien de ingreep niet wordt vergoed kunt u contact opnemen met de afdeling Financiën van het ziekenhuis voor informatie over de kosten: 088-066 1000.

De operatie wordt bij kinderen altijd onder algehele narcose uitgevoerd. Uitleg over de gang van zaken bij de narcose krijgt uw zoon tijdens een bezoek aan het preoperatief spreekuur. 

Voorafgaand aan de opname kan uw zoon samen met u een kijkje nemen op de kinderafdeling: u wordt dan rondgeleid en u krijgt uitleg over de opname op de kinderafdeling. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de kinderafdeling, via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.

Hygiënische maatregelen
Uw zoon moet voor de operatie oorbellen, piercings of andere sieraden af hebben. Ook mag uw zoon geen (nagel)lak op de vingers of tenen hebben. Voor ouder(s) die hun kind begeleiden naar de operatiekamer, is het dragen van sieraden eveneens niet toegestaan.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • verzekeringsgegevens van uw zoon;
  • geldig identiteitsbewijs van uw zoon;
  • medicijnen die uw zoon dagelijks gebruikt;
  • de knuffel of ander vertrouwd speelgoed;
  • gemakkelijk zittende kleding voor uzelf (vrouwen geen rok). Als ouder(s) draagt u namelijk, vanwege hygiënische maatregelen, op de operatiekamer een ‘overall’ over uw kleding.

De specialist verwijdert de voorhuid van de penis en sluit de wond met oplosbare hechtingen aan de basis van de eikel. De hechtingen hoeven dus niet verwijderd te worden. Na de operatie is de eikel meestal onbedekt. Daardoor kan deze plaats, met name de eerste dagen, zeer gevoelig zijn. Tijdens de operatie maakt de specialist eventuele verklevingen tussen de voorhuid en de eikel los. Hierdoor is de eikel de eerste dagen na de operatie rood en gezwollen. Na ruim een week is dit meestal over en is er een nieuwe huidlaag ontstaan.

Na de operatie is de penis verbonden met een vettige gaas of met een vettige zalf en steriele gazen.

Zodra uw zoon heeft gedronken en geplast kan hij naar huis. In het algemeen is dit nog dezelfde dag. Voordat uw kind het ziekenhuis verlaat, maakt de afdelingssecretaresse met u een afspraak voor een controlebezoek op de polikliniek Urologie.

  • Uw kind hoeft geen bedrust te houden, maar hij kan wel uit zijn doen zijn door de ongemakken.
  • De penis kan de eerste dagen wat opgezet zijn en vooral het plassen kan pijnlijk zijn. Ook kan er een verkleuring van de penis optreden. Na ongeveer zeven dagen is dit meestal weer over.
  • Het dragen van een goed sluitende onderbroek of een luier geeft steun en voorkomt vochtophoping. Daaroverheen kan uw zoon een joggingbroek of een andere ruim zittende broek dragen.
  • De eerste twee dagen na de ingreep mag uw kind niet douchen of in bad, omdat de oplosbare hechtingen dan te snel kunnen loslaten. Daarna mag uw zoon weer douchen. 10 dagen na de ingreep mag uw zoon ook weer in bad. Gebruik geen zeep in het wondgebied.
  • U moet zelf de wond verzorgen met een vaselinegaasje en een steriel gaasje. Dit moet u iedere keer na het plassen verschonen. Hiermee moet u doorgaan tot de wond droog is.
  • De eerste dagen na de ingreep kan uw zoon pijn hebben. Hij mag hiervoor pijnstilling (paracetamol) hebben. Geeft u de paracetamol volgens de bijsluiter. Wij raden u aan de bijsluiter nauwkeurig te lezen. Door de pijn te verminderen slaapt uw kind rustiger, waardoor het sneller opknapt. Uw zoon kunt u het beste 3 à 5 dagen thuis houden van school.
  • Het is beter dat uw zoon de eerste twee weken niet zwemt of sport.

De mogelijke complicaties bij een circumcisie beperken zich bijna altijd tot de wond. U moet contact opnemen met de polikliniek Urologie, als

  • de wond begint te bloeden;
  • het operatiegebied erg opgezet raakt;
  • koorts optreedt (hoger dan 38.5 graden);
  • het wondje gaat ontsteken.
  • vóór de behandeling
    Hebben uw zoon en u na het lezen van de informatie nog vragen, dan raden wij u aan deze aan de uroloog voor te leggen, voordat uw zoon wordt opgenomen. U kunt daarvoor bellen naar de polikliniek Urologie.  
  •  na de behandeling
    Hebt u naar aanleiding van de behandeling vragen, neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Urologie. 

Hebt u medische zorg nodig dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie op werkdagen overdag of met de afdeling Spoedeisende Hulp in het weekend of 's avonds na vijf uur.

De polikliniek Urologie, de kinderafdeling en de afdeling Spoedeisende Hulp zijn telefonisch bereikbaar via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback