Uw behandelend arts verwijst u naar de Functieafdeling voor een bloedgasanalyse (ook wel genoemd: arteriepunctie).

Bij een bloedgasanalyse meten we de hoeveelheid zuurstof en koolzuur en de zuurgraad in uw bloed. Deze gegevens zeggen iets over het functioneren van uw longen. Voor deze analyse onderzoeken we bloed dat we uit uw slagader halen.

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Kom daarom op tijd.
Voor dit onderzoek zijn verder geen speciale voorbereidingen nodig.

Met een naald halen we een beetje bloed uit de slagader in uw pols. Het aanprikken van de slagader kan voor u even onprettig aanvoelen.

Na afloop moet het wondje worden dichtgedrukt. Dit in verband met nabloeden. U krijgt hiervoor een drukverband dat minimaal 2 uur moet blijven zitten. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet het verband minimaal 3 uur blijven zitten. Na deze periode kunt u het verband zelf verwijderen.

Het totale onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Afgezien van de kans op een blauwe plek op de prikplaats zijn er geen risico’s aan dit onderzoek verbonden.

Uw behandelend longarts beoordeelt de onderzoeksresultaten. Tijdens uw eerstvolgende polikliniekbezoek bespreekt hij de uitslag met u.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw onderzoek. Heeft u hier na het lezen van deze tekst nog vragen over? Aarzel dan niet om deze aan uw longarts of aan de medewerkers van de Functieafdeling te stellen. U bereikt zowel de afdeling Longgeneeskunde als de Functieafdeling via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback