U hebt van uw behandelaar te horen gekregen dat u blefaritis hebt. Dit is een ontsteking van de ooglidranden. Er zijn 2 vormen van blefaritis: 

  • Blefaritis waarbij vooral korstjes tussen de wimpers aanwezig zijn
  • Blefaritis waarbij er een ontsteking is van de kliertjes die het vettige deel van de traanfilm aanmaken (klieren van Meibom)

Beide vormen van blefaritis kunnen voor klachten zorgen. Omdat de traanfilm bij blefaritis minder stabiel is, kunnen de tranen sneller verdampen. Hierdoor zijn de ogen minder goed beschermd en gevoeliger voor ontstekingen. Klachten van een instabiele traanfilm kunnen zijn:

  • vermoeide ogen
  • droge branderige ogen
  • soms juist overvloedig tranen
  • wisselend zien

Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van blefaritis. Blefaritis komt vaker voor op oudere leeftijd. Factoren die van invloed kunnen zijn, zijn bepaalde huidaandoeningen (bijvoorbeeld rosacea), hormonale veranderingen en bepaalde medicatie. Soms is een bacterie of mijt de oorzaak.

De beste methode om blefariris te behandelen is het poetsen van de oogleden. Mocht een aanvullende zalf of gel nodig zijn dan schrijft u arts deze voor.

Als u veel korstjes hebt, is het aan te raden deze voor het poetsen los te weken middels een lauwwarm gaasje of een schoon washandje. Dit dient u enkele minuten op de oogleden te laten liggen.
Vervolgens doopt u een wattenstaafje of gaasje in een bekertje met verdunde babyshampoo (1-2 druppels babyshampoo in een bekertje lauwwarm water). Bij de drogist zijn eventueel ook reinigingsvloeistoffen en doekjes verkrijgbaar.
Met dit wattenstaafje of gaasje poetst u met zachte heen en weer gaande bewegingen langs uw ooglidranden, op de plek waar de wimpers uit de huid komen.
Ga hiermee door tot de huidschilfers zijn weggenomen. Ververs het gaasje of wattenstaafje zodra dit nodig is.

Verwijder het resterende schoonmaakmiddel of babyshampoo vervolgens met schoon water.

Als iemand anders uw oogleden poetst, kijk dat bij het poetsen van het bovenooglid naar beneden en bij poetsen van het onderooglid naar boven.

Wanneer voorgeschreven kunt u na het schoonmaken van de oogleden gel of zalf op de ooglidranden aanbrengen. Doe dit met een schone vinger of met een gaasje.

De duur van de behandeling is 2 keer per dag poetsen, gedurende 14 dagen. Als de blefaritis terugkeert, kan het nodig zijn om 1 keer per dag te blijven poetsen om terugkerende problemen te voorkomen.

Als u moet poetsen in verband met het krijgen van een oogprik (intravitreale injectie), wordt geadviseerd het poetsen 1 week voor de prik te starten en te staken op de dag van de injectie.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om deze te stellen. U bereikt de poli oogheelkunde via telefoonnummer 088 –066 1000. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.00 –16.30 uur.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback