Certolizumab is een medicijn dat de werking van Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF-α) beïnvloedt. TNF-α speelt een belangrijke rol in ontstekingsprocessen (zoals gewrichtsontsteking) bij verschillende reumatologische aandoeningen.

Certolizumab wordt om de twee weken toegediend via een injectie onder de huid, volgens onderstaand schema:


Wanneer:

Start:

2 weken

later:

2 weken

later:

2 weken

later:

Vervolgens elke twee weken:

Dosis

400 mg

400 mg

400 mg

200 mg

200 mg

 

Aantal injecties

2*

2*

2*

1

1

* Beide injecties moeten op dezelfde dag, na elkaar, op verschillende plaatsen op het lichaam, worden toegediend.

De injectie wordt toegediend door u zelf. Hoewel het misschien een eng idee is, blijkt het zelf spuiten in de praktijk erg mee te vallen en goed aan te leren. U ontvangt instructies over de injectietechniek van de verpleegkundig specialist. In uitzonderlijke gevallen kan iemand in uw omgeving de injecties toedienen. Wanneer u hulp van iemand anders krijgt bij het injecteren is het noodzakelijk dat deze persoon eveneens getraind is.

Soms ervaren patiënten een pijnlijk gevoel op de injectieplaats als de toegediende vloeistof niet op kamertemperatuur is.

Voor een minder pijnlijke injectie kunt u de voorgevulde spuit op kamertemperatuur laten komen (30 minuten buiten de koelkast) of enkele minuten voorzichtig in uw handen houden. Op geen enkele manier Certolizumab opwarmen (bijvoorbeeld niet opwarmen in de magnetron of in warm water).

U merkt waarschijnlijk niet meteen het effect van Certolizumab, dit kan een aantal weken duren. U bespreekt op de polikliniek met uw behandelaar of het medicijn het gewenste effect heeft. U heeft ongeveer drie tot vier maanden na het starten van de biological een eerste afspraak hierover op de polikliniek. 

Het is belangrijk om voor gebruik van het geneesmiddel altijd eerst de bijsluiter goed te lezen. De bijsluiter is een aanvulling op de informatie die de behandelaar aan de patiënt geeft. Zijn er na het lezen van de bijsluiter nog vragen, raadpleeg dan uw behandelaar of apotheker.

Er kan een huidreactie in de vorm van roodheid, zwelling en/of jeuk optreden rond de plaats waar u de injectie heeft toegediend. Dit treedt vaak in de eerste maand na start van de behandeling op en neemt af in de loop der tijd. Er zijn een aantal dingen die u hiertegen kunt doen:

  1. Koelen van de injectieplek voorafgaand aan het prikken en na het injecteren.
  2. Als dit niet afdoende is kunt u een uur voorafgaand aan de prik 1000 mg paracetamol innemen en dit zo nodig à 4 uur herhalen totdat de huidreactie is afgezakt.
    Let op: dit mag alleen als u nog geen paracetamol gebruikte. De maximaal toegestane dosering per dag is driemaal 1000 mg. Meldt dit wel aan uw behandelaar.

Meestal verdwijnen deze huidreacties na een aantal weken. Mocht de reactie toenemen dan is het dringend advies om contact op te nemen met uw huisarts of behandelaar. 

Bron: Reumatologen Noord-Nederland
Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback