U krijgt een behandeling met botuline toxine A (‘botox’) bij de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg). In deze folder leest u meer informatie over deze ingreep en wat u kunt verwachten.

Botox verzwakt spieren door plaatselijk de zenuwimpulsen te blokkeren. Een bekende toepassing is behandeling van gezichtsspieren waardoor er minder rimpels ontstaan (cosmetisch). U heeft echter een medische reden voor behandeling met botox.

Door overactiviteit van de kauwspieren kunnen deze pijnlijk worden. Ook de kaakgewrichten en tanden en kiezen kunnen hierdoor overbelast raken en pijnlijk worden. Dit gaat soms gepaard met zwelling ter plaatse van de kaakhoeken en voor de oren, dit wordt hypertrofie genoemd. Dit is een onschuldig verschijnsel maar kan soms een storende verandering van de vorm van het gezicht geven.

De behandeling vindt plaats op de polikliniek MKA-chirurgie. De botox wordt geïnjecteerd in de kauwspieren (meestal beiderzijds) met een heel fijn naaldje. U voelt de injecties als kleine prikjes. Verdoving is hiervoor niet nodig. De procedure duurt ongeveer 5 minuten.

De MKA-chirurg voert de procedure uit. Hij wordt hierbij geholpen door een assistente.

Na de ingreep heeft u geen beperkingen. U mag aan het verkeer deelnemen. U krijgt pleisters op de injectieplaatsen, deze mag u thuis verwijderen. De spieren kunnen enkele dagen wat stijf en dik aanvoelen, dit gaat vanzelf over. U kunt een blauwe plek krijgen op de plek van de injecties. Soms heeft u het gevoel dat u minder goed kunt kauwen. De kauwfunctie wordt echter overgenomen door andere spieren.

Het duurt enkele weken voordat u het effect van de botox op de pijnklachten begint te merken. Daarna kan ook de hypertrofie van de spieren geleidelijk minder worden. Het duurt enkele weken tot maanden totdat dit zichtbaar is. Het effect van botox is tijdelijk (meestal 3-6 maanden). Het is belangrijk om ook de oorzaak van de overbelasting van de kauwspieren aan te pakken, zoals knarsen, klemmen of belastende gewoontes. De MKA-chirurg zal dit met u bespreken.

Het effect van de behandeling is soms onvoldoende (onvoldoende vermindering van de pijn en/of zwelling). Dan kan de behandeling herhaald worden. Zelden komt het voor dat de lachspieren iets verzwakt worden zodat u niet breed kunt lachen. Dit is tijdelijk en herstelt volledig.

U krijgt een telefonische of poliklinische afspraak voor controle.

Belt u eerder naar de polikliniek MKA-chirurgie als: 

  • u na de behandeling koorts of zwelling krijgt; 
  • de beweging in uw gezicht niet goed terugkomt.

U kunt ons op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur bellen op het algemene telefoonnummer: 0800 – 066 1000.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Stelt u deze gerust aan uw MKA-chirurg of de assistente.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback