Waarschuwing

Waarschuwing

Geen content gevonden voor: ‭portal site/z6_000000000000000000000000a0/z6_hgc40802nou4a0avq9sjhm0002_1509108482332/z6_hgc40802nou4a0avq9sjhm0046/z6_hgc40802nou4a0avq9sjhm0027/z6_hgc40802ngf4c0q8ktdaea1023/inhoud‭

 

  • Zorg dat u goed rechtop op de stoel zit.
  • Zorg ervoor dat de schouders ontspannen blijven (niet opgetrokken), bijvoorbeeld door uw onderarmen op de tafel te laten rusten.

  • Zorg dat u op het moment van slikken uw hoofd naar voren gebogen heeft, met de kin naar de borst gericht.

  • Zorg dat de temperatuur van het eten aangenaam is.

  • Gebruik bij dikke, vloeibare voeding een kleine lepel, die niet te diep is.

  • Dunne vloeistoffen, zoals thee, water en vruchtensap, lopen sneller door de mond en geven zodoende een hogere kans op verslikken. Dikkere vloeistoffen verspreiden zich minder snel in de mond en zijn gemakkelijker weg te slikken. Wanneer u zich regelmatig in dunne vloeistoffen verslikt, adviseren wij u een verdikkingsmiddel te gebruiken. Dit kunt u bespreken met de diëtist en/of logopedist.

  • In bepaalde dranken, zoals sinaasappelsap met vruchtvlees, zitten velletjes die de kans op verslikken verhogen.

  • Voedsel met harde stukjes of klontjes is moeilijker weg te slikken dan voedsel dat glad is.

  • Gebruik liever geen kruimelige producten zoals een beschuit, evergreens of koekjes.

  • Voedsel dat in één stuk blijft tijdens het kauwen, (bijvoorbeeld bananen en pruimen) is gemakkelijker te eten dan voedsel dat tijdens het kauwen in stukjes breekt, zoals een appel.

  • Vochtrijk voedsel dat bestaat uit vocht én vaste bestanddelen, zoals bijvoorbeeld soep, is moeilijker te verwerken.

  • Na elke hap vast voedsel wat drinken vermindert het gevoel van een droge mond.
  • Gebruik bij de warme maaltijd een kleine hoeveelheid jus/saus/appelmoes.
  • Gebruik smeerbaar broodbeleg.
  • Drinken van zure melkproducten (zoals yoghurt en karnemelk), grapefruitsap en vruchtenpuree.
  • Ook kunt u tussen de maaltijden door op kauwgum kauwen of op pepermunt of zuurtjes zuigen.
  • Zorg ervoor dat u altijd wat te drinken bij de hand heeft, ook ’s nachts.
  • Kauw voedsel goed, dit produceert meer speeksel.
  • Spoel de mond regelmatig met water, mineraalwater met koolzuur of thee.
  • Drink zure melkproducten zoals yoghurt en karnemelk.
  • Zoete melkproducten zoals melk, chocolademelk, vla en producten waarin melkproducten verwerkt zijn (bijvoorbeeld spinazie à la crème), kunnen voor te veel slijm zorgen. U kunt deze producten wel nuttigen, maar neemt u daarna dan een slokje water, mineraalwater met koolzuur of vruchtensap. Vermeng echter geen melk met vruchtensap, want dit kan, als dit enige tijd staat, gaan schiften.
  • Heeft u last van teveel slijm, dan helpt het drinken van ananassap en kamillethee. Hiermee kunt u ook uw mond spoelen.
  • Donker bier en rode wijn zijn ook goed tegen teveel slijm. Omdat deze dranken alcohol bevatten, raden wij u aan dit eerst met uw arts te overleggen.
  • Hoe zoeter het eten, hoe meer slijmvorming optreedt.
  • Let op dat u geen melkproducten weglaat uit uw voeding!

Als gevolg van wondjes in de mond- en/of hals kan uw mond- en/of halsgebied gevoelig zijn voor kruiden en specerijen, maar ook voor zoete, zoute en zure gerechten.

  • U kunt het beste scherpe kruiden en specerijen, zoals peper, mosterd, sambal en knoflook, vermijden. Groene kruiden, zoals tijm, peterselie, dille, kervel, rozemarijn en waterkers, kunt u over het algemeen wel gebruiken.
  • Citrusfruit is erg zuur. U kunt beter kiezen voor minder zuur fruit, zoals aardbeien, peren en bananen, perziken en pruimen.
  • Dit geldt ook voor vruchtensap gemaakt van citrusfruit. Dit sap kunt u vervangen door bijvoorbeeld druivensap, bosbessensap, dubbeldrank en vitamine C-rijke limonadesiroop.
  • Om de pijn in de mond te verminderen, kunt u vlak voor de maaltijd een waterijsje nemen of op een ijsklontje zuigen. Dit kan verdovend werken, waardoor de maaltijd als minder pijnlijk ervaren kan worden.
  • Vermijd harde producten die het mondslijmvlies kunnen beschadigen, zoals bijvoorbeeld broodkorsten of nootjes.
  • Wanneer u door een pijnlijke mond weinig energie binnenkrijgt en afvalt, neemt u dan contact op met de diëtist.
Goed samengestelde voeding is van belang. U krijgt daarmee alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen die uw lichaam nodig heeft. Daarnaast kan het nodig zijn uw voeding aan te vullen met energierijke voedingsmiddelen.

Gezonde voeding moet per dag in ieder geval de volgende hoeveelheden voedingsmiddelen bevatten: 

- Groente                                           
200 gram = 4 opscheplepels

- Fruit                                                 
200 gram = 2 stuks

- Brood                                               
175-
210 gram = 5-6 sneetjes

- Aardappelen, rijst,  pasta, peulvruchten 
150-200 gram = 3 aardappelen
3-4 opscheplepels

- Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers                    
100-125 gram

- Melk(producten)                               
500 ml

- Kaas                                                 
1,5 plak

- Halvarine                                           
25-
30 gram = 5 gram per sneetje

- Bak-, braad- en frituurproducten, olie                                  
15 gram = 1 eetlepel

- Dranken                                           
1,5 - 2 liter

  • Neem ruim de tijd om te eten.
  • Langzaam eten vergemakkelijkt het slikken!
  • Samen eten is gezellig, maar praten tijdens het eten heeft als gevolg dat u minder aandacht heeft voor de hap en u zich dus sneller verslikt.

Bij vragen of problemen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Logopedie of de afdeling Diëtetiek via het algemene nummer van het Ommelander Ziekenhuis Groningen 088 – 066 1000. 

Deze Webcontentviewer is aan de huidige pagina gekoppeld. Om webcontent te koppelen, voegt u content toe aan de portalpagina. Dit doet u door op de huidige pagina in Sitebeheer de optie Content maken te kiezen. U kunt ook naar het venster Contentspot of naar de werkstand Gemeenschappelijke instellingen bewerken van de webcontentviewer gaan en de content selecteren die moet worden afgebeeld. Meer informatie over contentinstellingen
Deze Webcontentviewer is aan de huidige pagina gekoppeld. Om webcontent te koppelen, voegt u content toe aan de portalpagina. Dit doet u door op de huidige pagina in Sitebeheer de optie Content maken te kiezen. U kunt ook naar het venster Contentspot of naar de werkstand Gemeenschappelijke instellingen bewerken van de webcontentviewer gaan en de content selecteren die moet worden afgebeeld. Meer informatie over contentinstellingen