In het Ommelander Ziekenhuis worden jaarlijks veel mensen onderzocht op een verdenking van kanker. Daarnaast biedt het ziekenhuis ook behandeling als de ziekte is vastgesteld.
De diagnose kanker brengt bij de meeste patiënten een flinke schok teweeg. Vaak is er maar weinig gelegenheid om bij emoties als angst en verdriet stil te staan. Meestal moeten al snel allerlei keuzes gemaakt worden ten aanzien van de behandeling. Veel patiënten hebben dan ook het gevoel in deze periode ‘geleefd te worden’. Pas in een later stadium ontstaat er ruimte voor emoties en de verwerking daarvan.

Medische Psychologie kan u ondersteuning bieden bij diverse problemen en tijdens alle fases van het ziekteproces, bijvoorbeeld: 

  • bij het maken van keuzes over uw behandeling kort na het vaststellen van uw diagnose; 
  • voor ondersteuning bij de vaak intensieve behandeling zodat u het beter vol kunt houden; 
  • voor ondersteuning omdat de ingrijpende diagnose onverwerkt leed bij u naar boven kan halen of druk legt op uw relatie; 
  • bij het terugkrijgen van het vertrouwen in uw lichaam en om uw leven weer op te pakken.

Uw behandelend specialist of de verpleegkundige kan u adviseren contact op te nemen met Medische Psychologie. Ook kunt u zelf aangeven dat u daar behoefte aan heeft.

U heeft eerst een intakegesprek met de psycholoog. Tijdens het gesprek kunt u vertellen waar u tegenaan loopt en bespreekt u samen de mogelijkheden van psychologische ondersteuning en behandeling. Na het intakegesprek stelt de psycholoog een behandelplan voor u op of krijgt u een verwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog bij u in de buurt.

Uw behandeling kan bestaan uit individuele therapie, maar ook uit relatiegesprekken. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van de besproken wensen tijdens het intakegesprek.

De behandeling kan zich richten op: 

  • verwerken van de diagnose, 
  • staande houden tijdens de behandeling, 
  • oppakken van het leven na de behandeling.

Eventueel maken we naast de gesprekken gebruik van e-health. U kunt hierover meer lezen in onze brochure Blended e-health.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen.

U bereikt de polikliniek Medische Psychologie van maandag t/m vrijdag tussen 08.00-16.30 uur via het algemene telefoonnummer 088- 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback