Op deze pagina vindt u informatie over de overplaatsing van baby's van een intensieve care unit in een ander ziekenhuis naar de kinderafdeling van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda.

Een overplaatsing is een hele reis voor uw kind. De mogelijkheid bestaat dat uw kind een terugslag krijgt. Dit kan zich uiten in:

  • Een wisselende temperatuur
  • Een trage hartslag
  • Zuurstofdaling met eventueel een behoefte aan meer zuurstof
  • Ander slaap/waakritme
  • Minder zelf drinken

Dit kan een aantal dagen duren. De overplaatsing kan ook voor u als ouder een hele omschakeling zijn. Nieuwe mensen, een nieuwe afdeling met mogelijk net weer andere regels of een andere werkwijze.

Couveusezorg is een onderdeel van de kinderafdeling 2A. Voor dit verblijf zijn 1 en 2 persoonskamers gecreëerd. Indien mogelijk kunt u samen met uw baby verblijven als gezonde kraamvrouw of rooming-in. Het kan voorkomen dat u deze kamer moet delen met een andere moeder en baby.

Hoewel wij als verpleegkundigen niet altijd op de kamer aanwezig kunnen zijn, wordt uw kind toch altijd in de gaten gehouden door de centrale monitor of een babyfoon in de teamkamer en de telefoons die de verpleegkundigen bij zich dragen.

De kinderarts en de verpleegkundigen bespreken dagelijks hoe het met uw kindje gaat. Hierop wordt een behandelplan gemaakt en daar waar nodig aangepast. Regelmatig heeft u een gesprek met uw ‘eigen’ kinderarts. Dit is de kinderarts die uw kindje heeft opgenomen. Verpleegkundigen en artsen van de kinderafdeling zijn gespecialiseerd in het verzorgen en behandelen van vroeg geboren of zieke baby’s. Wij proberen zoveel mogelijk om dezelfde verpleegkundige een aantal dagen achter elkaar voor uw baby te laten zorgen.

De zorg aan uw baby wordt ontwikkelingsgericht gegeven. Ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ) is een individuele zorg op maat voor uw baby en de ouders.

Het doel van OGZ is het verminderen van stress bij uw baby, het helpen uw baby zichzelf comfortabel te houden door te reageren op de signalen van uw baby, het bevorderen van de ontwikkeling van de baby en de bevordering van de relatie tussen de baby en de ouders. Voor het bereiken van deze doelstellingen wordt enerzijds gelet op de omgevingsfactoren en anderzijds op de lichaamstaal van uw baby. Rust is belangrijk voor de hersenontwikkeling en ontspanning van de baby.

U bent als ouder altijd welkom op de afdeling. Voor baby’s is het echter wel nodig dat ze tussen de verzorging door niet steeds wakker worden gemaakt. Ze hebben hun rust hard nodig. Pas uw bezoek dus zoveel mogelijk aan uw baby en de verzorgings- en voedingstijden. Op de kamer hangt een wit planbord waarop u kunt aangeven wanneer u komt. Indien u op de kamer verblijft wordt er met u overlegd over de verzorging.

Broertjes en zusjes

Broertjes en zusjes zijn welkom. Zijn zij verkouden of ziek? Dan mogen ze niet op bezoek komen. Hun pasgeboren broertje of zusje kan dan ziek worden.

Overige bezoekers

Overige bezoekers mogen langskomen. Deze bezoekers komen dan altijd samen met een van de ouders.

Ouders mogen twee bezoekers per keer meenemen. Het is niet de bedoeling dat er meer bezoekers mee komen die dan gaan wisselen. Dit veroorzaakt onrust en dat is niet goed voor de baby’s.

Andere kinderen zoals familie en vriendjes, jonger dan 12 jaar, mogen niet bij uw kindje op bezoek komen.

In verband met de hygiëne is het belangrijk dat u zich houdt aan de volgende regels. Deze regels gelden ook voor het bezoek:
  • Sieraden (ringen, horloges, armbanden) moeten af. De huid onder de sieraden wordt namelijk vochtig door zweet. Daardoor kunnen op deze plekken bacteriën groeien.
  • Handen wassen met water en zeep.
  • Na het wassen handen desinfecteren.
  • Heeft u een koortslip of bent u verkouden? Dan moet u een mondkapje dragen.

U kunt als ouders een rondleiding krijgen op de kinderafdeling, voordat uw kindje wordt overplaatst. U kunt van tevoren een afspraak maken via telefoonnummer: 088 – 566 2190.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de medewerkers van de kinderafdeling te stellen. U bereikt hen op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur op het telefoonnummer: 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback