Voor het nagelriemonderzoek wordt gebruikgemaakt van een microscoop waarmee door de huid heen de kleine bloedvaatjes (de capillairen) van de nagelriemen in beeld kunnen worden gebracht. Het nagelriemonderzoek kan uw behandelaar helpen bij het stellen van een diagnose. Onderstaand leest u meer over dit onderzoek.

Doel van het onderzoek is de vorm van de nagelriemen in beeld brengen. Veranderingen van de kleine bloedvaatjes van de nagelriemen kunnen een symptoom zijn van een (beginnende) reumatische aandoening.

Het is belangrijk dat uw vingers op kamertemperatuur zijn. Daarom vragen wij u 15 minuten voor uw afspraak aanwezig te zijn. 

Om uw nagelriemen goed te kunnen beoordelen mag u: 

  • vanaf 2 weken voorafgaand aan het onderzoek:
    - niet naar de manicure gaan;
    - de nagelriemen niet terugduwen;
    - geen nagellak of gelnagels gebruiken;
  • vanaf 2 uur voor het onderzoek mag u niet roken.

Het nagelriemonderzoek wordt uitgevoerd door een arts of een verpleegkundig specialist van de afdeling Reumatologie.   

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Reumatologie.

De arts of verpleegkundig specialist vraagt u om uw handen plat op de onderzoekstafel of het bureau te leggen. Er wordt daarna een druppeltje olie op uw nagelriemen aangebracht. Hiervoor wordt arachideolie of notenolie gebruikt. Bent u allergisch voor noten of pinda’s? Vertelt u dit dan aan uw behandelaar vóór het onderzoek. 

Nadat de olie is aangebracht brengt de arts of verpleegkundig specialist met een kleine camera (capillairoscoop) de kleine bloedvaatjes in beeld en maakt dan van iedere vinger behalve van de duim enkele foto’s. 
De foto’s worden op een later moment beoordeeld.

Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 30 minuten.

De uitslag van het onderzoek wordt door uw behandelaar met u besproken tijdens uw controle- of belafspraak.

Heeft u na het lezen van deze folder vragen of opmerkingen, neemt u dan contact op met de polikliniek Reumatologie. Deze is bereikbaar op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur via het algemene nummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback