lees meer…
Wijzigingen ten opzichte van vorige versie:
  Procedure Zorg  
Doel

Duidelijke afspraken voor tweede en eerste lijns zorg over het te voeren beleid ter preventie van GBS transmissie van moeder naar kind.

 


Indicaties

Begripsbepaling:

Groep-B-streptokokken zijn anaërobe grampositieve kokken die de belangrijkste verwekkers zijn van neonatale sepsis. Bij de mens is vrijwel zeker de darm het reservoir van GBS. Van hieruit kan verspreiding optreden naar de blaas en de geslachtsorganen.

 

Zwangere met GBS (in urine) moet antibiotica profylaxe krijgen durante partu en dient, durante partu (of bij (P)PROM), verwezen te worden naar de 2e lijn. Verdere risicofactoren, waarbij doorverwezen moet worden, staan beschreven hieronder bij aandachtspunten.
 


Aandachtspunten

Basisprincipes:

In Nederland is circa 20% van alle zwangeren draagster van GBS. Naar schatting zal gemiddeld 50% van alle kinderen, van wie de moeder GBS draagster is, tijdens de geboorte gekoloniseerd raken. Ongeveer 1% van de gekoloniseerde pasgeborenen ontwikkelt een infectie.

Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen:

  • Early onset neonatale infecties: (90% van de infecties): ontstaat binnen 72 uur.
    De belangrijkste symtomen zijn kreunen, apneu, cyanose, temperatuur instabiliteit, shock, sufheid en convulsies.
  • Late infecties (10% van de infecties): optredend na de eerste levensweek tot de leeftijd van drie maanden.

 

Risicofactoren voor een neonatale infectie bij aanwezigheid van GBS in het baringskanaal zijn:

  • Vroeggeboorte (<37 weken zwangerschap);
  • Langdurig gebroken vliezen (> 24 uur) aterm;
  • Maternale koorts tijdens de baring;
  • Ernstige maternale GBS-kolonisatie in de huidige zwangerschap, zoals bacteriurie of urineweginfectie door GBS;
  • Eerder kind met GBS-infectie.

 

Maternale behandeling met intraveneuze antibiotica tijdens de partus geldt als de meest effectieve methode om het aantal neonatale GBS-infecties te reduceren.


Werkwijze medisch

 


Bijlage(n)

 

 

Beste mevrouw, 

 

U bent zojuist bevallen van uw kind.

Er was in uw geval een reden om u tijdens de bevalling antibiotica toe te dienen om de kans op een ernstige infectie (GBS) bij uw kind te verkleinen.

U heeft deze antibiotica tijdens de bevalling minimaal twee keer gekregen. Dit noemen wij een adequate behandeling, 80-90% van de infecties worden voorkomen. Op deze manier is de kans op het ontwikkelen van een ernstige infectie bij uw kind minder dan 1% geworden. 

 

Toch is de eerste 48 uur na de geboorte goede observatie van uw kind belangrijk. Daarom is het noodzakelijk dat u thuis professionele kraamzorg heeft, die u daarbij helpt.

Als er nou toch een infectie optreedt, zijn dit de eerste tekenen waar u zelf op kunt letten:

        Temperatuur > 37,5 ºC of < 36,5 ºC

         Ademhalingsproblemen: zeer snelle ademhaling (meer dan 60 keer per minuut), kreunen of neusvleugelen, stoppen met ademen

         Veranderende kleur: bleek, blauw of grauwe kleur

         Slecht drinken

                   Sufheid, niet goed wakker worden voor de voeding 

 

Gedurende de eerste 48 uur is het advies om bij elke luier verschoning de temperatuur te meten. En daarnaast worden het drinkgedrag, de kleur, de ademhaling, eventueel kreunen en eventueel neusvleugelen geobserveerd.

 

Indien de kraamverzorgende er niet is, en u twijfelt over uw eigen observaties, kunt u laagdrempelig met uw verloskundige die uw kraambed controleert contact opnemen. Zij kan u dan verder adviseren. 

 

Een hele fijne kraamtijd gewenst,    

Team OZG