lees meer…
Wijzigingen ten opzichte van vorige versie:
  Procedure Zorg  
Doel

Dit protocol beschrijft het beleid omtrent het kweken van MRSA/ BRMO bij zwangeren die wonen in een risicovolle omgeving.

Risicovolle omgeving is in AZC of werkzaam/wonend op veebedrijf met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens. Of zwangeren met een MRSA-positieve huisgenoot.

 


Achtergrondinformatie

Zwangeren die wonen in risicovolle omgeving op het juiste moment kweken om de verpleging van patiente het minst te belasten met voorzorgsmaatregelen.

MRSA/BRMO kweken zijn 12 weken geldig.


Werkwijze algemeen

Wanneer kweken:

  • insturen voor AD 18 weken: in 1ste lijn kweek MRSA/BRMO afnemen en uitslag meegeven/bijlage zorgdomein (kweken laten bepalen bij Certe, (ivm een gekwalificeerde kweekmethode);

  • klinische controles vanaf begin: bij intake 2de lijn kweken MRSA/BRMO;

  • AD 18 weken MRSA/BRMO kweek bij iedereen;

  • AD 30 weken MRSA/BRMO kweek bij iedereen;

  • kweken bij opname door afdeling.

  • Wanneer er geen test < 12 wkn is afgenomen: MRSA sneltest. Uitslag negatief: contactisolatie en niet in strikte mrsa-isolatie.

 

Bij een negatieve kweek en opname/consult binnen 12 weken: laag risico, basishygiene zowel poliklinisch als bij opname. Acceptatie van hele kleine risico dat zwangere in tussentijd besmet is.

Als kweek toch positief blijkt tijdens opname: geisoleerd verplegen

Bij positieve kweek: geisoleerde verpleging

 

Positieve kweken worden altijd door ziekenhuishygienist in ons systeem gezet. Ook wanneer geen behandelrelatie. Deskundige infectiepreventie krijgt een lijst met positieve kweken. Wordt gezocht op geboortedatum of patiente bekend is en banner wordt bijgewerkt. Bij onbekende patiente wordt dit niet gedaan.

 

1ste lijn:  altijd kweekuitslagen meesturen.

 

Wanneer op deze momenten gekweekt, hoeft er niet meer geisoleerd verpleegd worden bij negatieve kweken.