Het gesprek: de 3 goede vragen

Een knieoperatie of niet meer voetballen? Doorbehandelen of stoppen? Als u naar de arts of verpleegkundige gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Het Ommelander Ziekenhuis vindt het belangrijk dat u hier goed over geïnformeerd bent. Want als u goed geïnformeerd bent over wat er wel en niet mogelijk is, en of er ook nog andere opties zijn, kunt u een juiste beslissing nemen. Uw zorgverlener is expert op medisch gebied maar u kent uw eigen lichaam en heeft uw eigen voorkeuren. Samen bent u deskundig en samen kunt u een beslissing nemen die bij u past. 

Uw leefstijl en wensen

Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, kan van een aantal zaken afhangen. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen van de behandeling, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw beroep en van uw wensen. Het is belangrijk om samen met uw arts of verpleegkundige deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

De 3 goede vragen

De drie vragen luiden:
            1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
            2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
            3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Deze vragen sporen uw arts of verpleegkundige en uzelf aan om uw mogelijkheden op een rijtje te zetten. Is een operatie nodig of is fysiotherapie ook een mogelijkheid? Moet er direct behandeld worden of is afwachten misschien ook een optie? Wat zijn de risico’s van een operatie? En welke resultaten mag u van een operatie verwachten? Samen met uw arts of verpleegkundige kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past.

Het stellen van de juiste vragen

Het stellen van de 3 goede vragen helpt u om goede informatie te krijgen. Want voordat u een beslissing neemt, moet u wel weten waarover u een beslissing neemt. Het is dan ook helemaal niet gek als u de 3 goede vragen meeneemt naar uw dokter of verpleegkundige. Of dat u tijdens het gesprek aantekeningen maakt. Het Ommelander Ziekenhuis adviseert u ook, zeker als het om ingrijpende behandelingen gaat, een vertrouwd iemand mee te nemen naar zo’n belangrijk gesprek. Diegene kan namelijk met wat meer afstand vragen stellen en ook aantekeningen maken. Zo kunt u de informatie thuis rustig verwerken en samen bespreken. En vergeet niet: domme vragen bestaan niet. Dus stel al uw vragen en vraag gerust om uitleg als u iets niet begrijpt of ergens over twijfelt.

Download

Download hier de 3 goede vragen. Gebruik deze informatie gerust om het gesprek met uw arts goed te laten verlopen.

» De 3 goede vragen

3 goede vragen voor kinderen

Ook voor kinderen (tot 18 jaar) zijn 3 goede vragen ontwikkeld. Deze vragen zijn inhoudelijk ongeveer gelijk aan de vragen voor volwassenen, maar veel directer en gemakkelijker geformuleerd.

"Ben je nog geen 18 jaar en bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Wat past het beste bij jou? Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen."

De 3 goede vragen zijn:

  • Dit voel ik, wat is het?
  • Wat kunnen we er allemaal aan doen?
  • Wat betekent dit voor mij nu en later?

Download

Download hier de 3 goede vragen voor kinderen.