Bekkenbodemoefeningen bij prostaatkanker

Bekkenbodem

De bodem van het bekken bestaat uit lagen spieren en ander weefsel. Deze spieren vormen als het ware een hangmatje van schaambeen tot het stuitje. De bekkenbodemspieren ondersteunen de blaas en de endeldarm. Naast de ondersteunende functie, zorgen de bekkenbodemspieren ervoor dat men kan plassen en ontlasten, maar tevens dat we de urine en ontlasting kunnen ophouden.

Na een chirurgische ingreep, waarbij de prostaat verwijderd wordt, is het mogelijk dat uw bekkenbodemspieren en de sluitspier nog onvoldoende in staat zijn om de blaas goed af te sluiten. Het is mogelijk dat er dan ongewild urineverlies optreedt bij plotselinge drukverhoging in de buik zoals opstaan, bukken en hoesten.

Soms is het juist zo, dat na de operatie de bekkenbodemspieren te gespannen zijn. In dit geval zullen de oefeningen ook gericht zijn op ontspanning van de bekkenbodemspieren.

Oefenen onder begeleiding van fysiotherapeut

Voordat u geopereerd wordt zal de fysiotherapeut u voorbereiden en adviezen en oefeningen geven. Met deze oefeningen kunt u beginnen zodra de catheter is verwijderd.

Vier tot zes weken na de ingreep heeft u een controle afspraak bij de fysiotherapeut. Indien nodig worden oefeningen voor de bekkenbodemspieren uitgebreid met de volgende oefeningen:

  • coördinatie oefeningen (de juiste spier spannen, ontspannen en liften) 
  • krachtsoefeningen (sterkte van de aanspanning) 
  • duuroefeningen (hoelang kan er aangespannen worden) 
  • ontspanning van de bekkenbodem 
  • goede bekkenbodemfunctie tijdens activiteiten van het dagelijks leven (op het juiste moment leren aanspannen) 
  • plas / ontlastingsadviezen

» Terug naar Prostaatkanker behandelingen