Holteronderzoek/ Eventrecorder

Bij een Holteronderzoek krijgt de patiënt plakkers op de borst die vast zitten aan een draagbare recorder ('kastje'), waarmee continu de elektrische activiteit van het hart gemeten wordt. Het Holteronderzoek duurt 24 of 48 uur. Doordat er langere tijd achter elkaar opnames van het hartritme worden gemaakt, kunnen hartritmestoornissen die maar af en toe optreden ook geregistreerd worden.
Het is ook mogelijk om gedurende 7 tot 14 dagen te meten. Dat gebeurt met een Event-recorder.

Hoe gaat het onderzoek in z'n werk?

De recorder is een klein kastje dat via draadjes verbonden is met elektrodes op uw borst. Deze elektrodes worden door een medewerker van de ECG-kamer op uw borst geplakt. U draagt het kastje om uw nek. Het kastje is zo klein, dat u deze gemakkelijk onder een trui of T-shirt kunt dragen. Het zit in een klein tasje. Krijgt u de Event-recorder, dan kunt deze zelf tijdelijk afsluiten om te douchen. Daarna kunt u met nieuwe meegeleverde elektrodes de recorder weer aansluiten. Dat kan niet bij het Holter-onderzoek. Hierbij blijven de elektrodes de gehele tijdsduur op uw borst. U kunt dus niet douchen of zwemmen tijdens het dragen van een Holterkastje.

Het aansluiten van de recorders duurt ongeveer een kwartier. Daarna kunt u weer naar huis gaan. Tijdens het onderzoek is het de bedoeling dat u alles doet wat u anders ook zou doen. Wij vragen u om een dagboek bij te houden, waarin u uw activiteiten en medicijngebruik noteert. Op die manier krijgt uw arts een betrouwbaar beeld van uw klachten.

Aan het einde van het onderzoek komt u weer naar het ziekenhuis. De medewerker van de ECG-kamer zal het kastje weer verwijderen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Er is geen speciale voorbereiding voor een Holteronderzoek of Eventrecorder nodig. Wel is het verstandig om vlak van te voren geen bodylotion of bodycrème te gebruiken.

Hoe krijgt u de uitslag?

Op de dag waarop het kastje of de recorder wordt verwijderd, worden de opnames naar een extern laboratorium gestuurd. Op dat laboratorium worden de gegevens geanalyseerd. De uitslag van het onderzoek krijgt u via de behandeld specialist. U krijgt hiervoor een oproep voor het spreekuur. In enkele gevallen gaat de uitslag via uw huisarts, afhankelijk wat de behandelende specialist met u heeft afgesproken.

Bereikbaarheid

Het onderzoek vindt op afspraak plaats op de Functieafdeling van een van onze locaties.

  • op locatie Delfzicht kunt u zich melden bij aanmeldzuil op de Functieafdeling en vervolgens in wachtkamer 1 plaats nemen.
  • op locatie Lucas kunt u zich melden bij deaanmeldzuil op de polikliniek Cardiologie en vervolgens in wachtkamer plaats nemen.

Voor het wijzigen of annuleren van afspraken zijn we telefonisch bereikbaar tussen 08.00 en 16.30 uur op nummer  088 - 066 1000.