Cel- en weefselonderzoek

Cel- en weefselonderzoek vormen de belangrijkste taken van de klinisch patholoog. De klinisch patholoog onderzoekt kleine stukken weefsel:

  • huid-, maag- of longbiopten
  • grotere operatiepreparaten, van bijvoorbeeld een borst of dikke darm
  • cellen , van bijvoorbeeld een baarmoederhalsuitstrijk of urine

Deze cellen en weefsels worden op een laboratorium dusdanig bewerkt zodat de klinisch patholoog ze uiteindelijk onder een microscoop kan bestuderen.

De grotere operatiepreparaten worden door de patholoog eerst met het blote oog beoordeeld. Hij of zij selecteert daaruit opvallende stukken weefsels voor het microscopisch onderzoek. Door het microscopisch onderzoek kunnen er diagnosen worden gesteld, kan er bepaald worden hoe uitgebreid de ziekte is, of een tumor gevoelig is voor medicijnen en of de tumor helemaal verwijderd werd bij de operatie.
Dit is belangrijk om patiënten op de juiste manier te kunnen behandelen.

Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?

Van de resultaten van het onderzoek maakt de patholoog een verslag. Deze worden naar de huisarts of specialist gestuurd. Ven hen krijgt u de uitslag van het onderzoek.
De resultaten van het onderzoek worden in een landelijke gegevensbank opgeslagen. Dit is het Pathologisch Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA).

» lees meer over het PALGA

PALGA heeft tevens een interactieve digitale patiëntenfolder ontwikkeld, waarin wordt uitgelegd wat er gebeurd met de biopten van patiënten die zijn ingestuurd voor pathologisch onderzoek.

» bekijk de patiëntenfolder van PALGA
» bekijk de patiëntenfolder van PALGA (Turks)
» bekijk de patiëntenfolder van PALGA (Arabisch)

Wat gebeurt er met het weefsel?

Kleine delen van de weefsels die gebruikt werden voor het onderzoek worden gedurende langere tijd in het laboratorium bewaard. Zij kunnen als vergelijkingsmateriaal dienen wanneer er bij dezelfde patiënten opnieuw weefsels worden afgenomen voor onderzoek. Ook wordt het weefsel gebruikt voor eventueel aanvullend klinisch onderzoek. Soms, onder strikte voorwaarden, wordt het weefsel gebruikt ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Meer over wetenschappelijk onderzoek van weefsels op www.federa.org. Meer over het bewaren van weefsels leest u in de patiëntenfolder hierover.