Stoppen met roken polikliniek

Roken, een lichamelijke en geestelijke verslaving

Roken is verslavend. Naast de lichamelijke behoefte om te roken, is er ook een geestelijke behoefte om te roken.

De lichamelijke verslaving draait om nicotine. De roker raakt hieraan gewend. De behoefte aan roken is sterk, soms haast onbedwingbaar. Deze verslaving wordt deels veroorzaakt door de behoefte aan nicotine. Wanneer het nicotineniveau in het bloed daalt, krijgt de roker trek in een sigaret. Eigenlijk ervaart hij of zij lichte ontwenningsverschijnselen en voelt zich onprettig. Door een sigaret op te steken, wordt het nicotineniveau weer op peil gebracht en verdwijnt het onprettige gevoel.
Naast de lichamelijke verslaving heeft de roker ook te maken met de geestelijke verslaving, namelijk de gewoonte om te roken. Men heeft zichzelf aangeleerd te roken in bepaalde situaties. Ook hierdoor ontstaat de behoefte aan een sigaret. Men denkt de sigaret nodig te hebben, om bijvoorbeeld met een stressvolle situatie om te kunnen gaan, om het gezellig te maken, om te kalmeren. Het is deze geestelijke afhankelijkheid die het stoppen met roken vaak moeilijk maakt.

De Stoppen met roken polikliniek

Rokers kunnen begeleiding krijgen bij hun stoppoging via onze stoppen met roken polikliniek. Wij werken volgens de protocollen van Stivoro. Het programma bestaat uit:

  • longfunctieonderzoek (Spirometrie)
  • consult bij de longarts (bespreken spirometrie, eventuele longproblemen beoordelen, beantwoorden van vragen en stop-advies)
  • intakegesprek en verdere begeleiding door de longverpleegkundige.

Samen met de longverpleegkundige gaat u aan de slag met een speciaal op u afgestemd Rook-stop plan. Dit kan door middel van kortdurende begeleiding zijn of door middel van personal coaching met een aantal uitgebreidere gesprekken en een begeleidend boek.

Onderwerpen die uitgebreid aan bod komen, zijn:

  • motivatie
  • rookprofiel (het bijhouden van een rookdagboek)
  • ervaringen en moeilijkheden van eventuele eerdere stoppogingen
  • hulpmiddelen (nicotinevervangers en medicijnen)
  • bepalen van de stopdatum
  • nazorg (begeleidingsgesprekken: wat gaat goed, wat is moeilijk, tips en adviezen)

Wilt u deelnemen?

Wilt u stoppen met roken? Vraagt u dan uw huisarts of uw behandelend medisch specialist om een verwijsbrief voor de Stoppen-met-roken polikliniek. Vervolgens ontvangt u van het secretariaat van de polikliniek Longgeneeskunde een afspraak.

» ga naar de pagina Longgeneeskunde voor informatie over de bereikbaarheid

Kosten en vergoedingen

Het longfunctieonderzoek, het consult voor de longarts en de begeleiding door de longverpleegkundige worden volledig vergoed door de zorgverzekering. De kosten vallen wel onder het eigen risico.
De vergoeding van medicatie en/of nicotinevervangers is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.
Alternatieve therapieën zoals acupunctuur, lasertherapie enhypnose worden niet via het ziekenhuis verzorgd. In sommige gevallen worden deze deels vergoed door de zorgverzekering, dit is ook afhankelijk van uw aanvullende verzekering.