Reumatologie

Reumatologie is een specialisme dat zich bezighoudt met alle aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat. Reumatologische patiënten kunnen terecht op locatie Lucas.

Reuma is een verzamelnaam van meer dan 130 aandoeningen aan pezen, gewrichten en botten. Het maken van onderscheid tussen deze vormen van reuma is erg belangrijk. De behandeling kan daardoor per patiënt verschillend zijn.
De reumatoloog stelt steeds een individueel behandelplan op.

Vormen van reuma

 • Ziekten met ontstekingsverschijnselen (inflammatoire aandoeningen)
  voorbeelden: reumatoide artritis (RA), artritis psoriatica, ziekte van Bechterew, auto-immuunaandoeningen
 • Ziekten zonder ontstekingsverschijnselen
  voorbeeld: artrose (slijtage)
 • Weke delen aandoeningen
  voorbeelden: pees- en slijmbeursontstekingen
 • Specifieke botziekten
  voorbeelden: osteoporose, ziekte van Paget, infectieziekten van het bot of de gewrichten

Samenwerking UMCG

De afdeling Reumatologie heeft een samenwerkingsverband met het UMCG. De meeste patiënten worden poliklinisch behandeld. Mocht er toch een opname nodig zijn, dan worden patiënten opgenomen in het UMCG.

Early Arthritis spreekuur

Er is een speciaal spreekuur, waar u snel terecht kunt als er vermoeden bestaat dat u een inflammatoire aandoening heeft. Het is dan belangrijk dat uw huisarts u snel verwijst.

» lees meer over het Early Arthritis Spreekuur

Verpleegkundig specialist reumatologie

Mevrouw I. Draaijer (Ingrid) is verpleegkundig specialist in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Een verpleegkundig specialist reumatologie is een ervaren verpleegkundige, die een aanvullende masteropleiding gericht op medisch onderzoek en behandeling heeft afgerond. Zij combineert verpleegkundige en medische taken en neemt een deel van de werkzaamheden van de reumatoloog over.

Meer over de functie van verpleegkundig specialist vindt u in deze folder.

Aanwezigheid

Op maandag en woensdag t/m vrijdag is er een reumatoloog aanwezig op locatie Lucas. Op dinsdag is er een reumatoloog aanwezig op locatie Delfzicht.

Mevrouw Draaijer, verpleegkundig specialist reumatologie, is aanwezig op maandag, donderdag en vrijdag op locatie Lucas. Op dinsdag is zij aanwezig op locatie Delfzicht.

Bereikbaarheid

De afdeling is te bereiken via telefoonnummer 088 - 066 1000.

Afspraken worden uitsluitend gemaakt na schriftelijke verwijzing door uw huisarts of specialist. U ontvangt een afspraak via de post.

Specialisten
Afdelingen & Specialismen
Gemiddelde wachttijd
 • Delfzicht polikliniek 15 dagen
 • Lucas polikliniek 31 dagen