Met krukken lopen na een heup- of knieoperatie

Na een operatie of behandeling mag u (vaak) niet teveel op het been staan. Door tijdens het lopen goed op de krukken te steunen wordt het been minder belast en doet het minder pijn.

Hoe lang moet u met krukken lopen?

Elke operatie en behandeling is anders. Daarom is de periode voor het lopen met krukken voor iedereen anders. De arts vertelt u hoeveel u uw been mag belasten na de operatie of behandeling. Nadat u uit het ziekenhuis bent ontslagen, kunt u bij het eerstvolgende polikliniekbezoek met de arts overleggen of de belasting veranderd mag worden.

Een goede voorbereiding voor het ziekenhuisbezoek is belangrijk

• Neem een broek mee die goed om het geopereerde been past. Houdt u rekening met gips / verband na de operatie.
  • Neem schoenen mee die makkelijk aan te trekken zijn en goed om de voeten zitten. Geen slippers!
  • Koop of huur krukken bij de thuiszorgwinkel.
  • Als u krukken leent van een ander persoon, controleer dan of de doppen voldoende profiel hebben.

Algemene tips

• Gebruik zoveel mogelijk een lift.
  • Ga niet fietsen als u nog met krukken loopt.
  • Ga niet sporten waar u normaal beide benen voor moet gebruiken.
  • Ga niet zwemmen als u nog met krukken loopt.

Douchen

• Als u mag douchen, zorgt u dan voor een douchestoel (thuiszorgwinkel) en dat er iemand is die u kan helpen.
  • Houdt u er goed rekening mee dat een douchevloer veel gladder is.

Autorijden

Informeer bij uw verzekeraar wat de regels zijn voor autorijden als u met krukken loopt.