Orthopedie

Het specialisme Orthopedie houdt zich bezig met de aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat. Dit zijn uw botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.

Belangrijkste aandoeningen bij orthopedie

De belangrijkste aandoeningen en ziektebeelden die onder de verantwoordelijkheid van het specialisme vallen zijn:

 • arthrose van de heup en knie
 • arthrose van overige gewrichten
 • sportletsels zoals meniscus- en enkelletsels
 • schouderaandoeningen
 • nek- en rugklachten
 • breuken rond prothesen 
 • voetafwijkingen
 • arbeidsgerelateerde aandoeningen

Kunst- en hulpmiddelen

Het kan zijn dat u voor uw aandoening een kunst- of hulpmiddel nodig heeft. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld een brace, een spalk, steunzolen, korsetten of epilepsie- en redressiehelmen.

Kunst- en hulpmiddelen worden gemaakt door een orthopedisch instrumenten maker. Dit gebeurt in nauw overleg met de orthopedisch chirurg.

Locatie Delfzicht
Op locatie Delfzicht is een orthopedisch instrumenten maker van het OIM aanwezig op dinsdagochtend en donderdagmiddag. Uw orthopedisch chirurg nodigt hem of haar uit als dat nodig is. U hoeft niet zelf een afspraak te maken.

Locatie Lucas
In de oneven weken is er een orthopedisch instrumenten maker (van het OIM) aanwezig op de poli orthopedie op locatie Lucas. Uw orthopedisch chirurg nodigt hem of haar uit als dat nodig is. U hoeft niet zelf een afspraak te maken.

Mocht u uw reeds gemaakte afspraak willen annuleren of verzetten, kunt u contact opnemen met het OIM in Winschoten: telefoon 0597 - 43 12 39.

Voorlichtingsbijeenkomsten knie- en heupprotheses

Krijg u een knie- of heupprothese, dan kunt u op de pagina 'Knie- en heupprothese' daar meer over lezen.

Regelmatig zijn er voorlichtingsbijeenkomsten over knie- en heupprotheses. Deze worden zowel op locatie Delfzicht als op locatie Lucas gegeven. Gezien de korte tijd dat u in het ziekenhuis verblijft is een optimale voorbereiding zeer aan te bevelen. Op deze voorlichtingsbijeenkomst krijgt u uitvoerige informatie over voor, tijdens en na uw operatie.  

Houd de agenda in de gaten. Daarin vermelden we wanneer er een voorlichtingsbijeenkomst is. 
» naar de agenda 

Met krukken lopen na een heup- of knieoperatie

Na een operatie of behandeling mag u (vaak) niet teveel op het been staan. Door tijdens het lopen goed op krukken te steunen wordt het been minder belast en doet het minder pijn. Van de specialist krijgt u te horen hoeveel u het geopereerde been mag belasten. Op deze pagina leest u meer over het lopen met krukken en vindt u oefeningen.

Wie werken er binnen het specialisme Orthopedie?

Binnen het specialisme Orthopedie werken orthopedisch chirurgen, een physician assistent en een sportarts.

Wat doet de orthopedisch chirurg?
De orthopedisch chirurgen in het Ommelander Ziekenhuis Groningen behandelen en begeleiden patiënten met onder andere arthrose, letsels en infecties van het bewegingsapparaat, peesontstekeningen en aangeboren afwijkingen.

Physician assistent Orthopedie
In het Ommelander Ziekenhuis werkt een physician assistent (PA). Dat is de heer J.S. (Hans) Dekker. Hij neemt een deel van de taken van een orthopeed over, onder anderen:

 • voorlichting geven over heup- en knieoperaties
 • nacontroles operaties
 • klinische zaalwerk

Telefonisch spreekuur physician assistent op

 • werkdagen tussen 08.30 - 09.00 uur
 • telefoon: 088-066 1000

Sportarts
In het Ommelander Ziekenhuis werkt ook een sportarts. Dat is de heer S. (Steef) Bredeweg. Hij richt zich op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van mensen die (willen gaan) sporten en/of bewegen. Ook richt hij zich op het door sport en/of bewegen bevorderen en herstellen van de gezondheid van mensen met chronische aandoeningen. Bij beide facetten wordt uitdrukkelijk rekening gehouden met de specifieke belasting en belastbaarheid.

Speciale aandachtsgebieden van de sportarts zijn sport- en beweeg-gerelateerde aandoeningen, hardloopblessures en bewegen als medicijn.

Bereikbaarheid sportarts:
De sportarts is op dinsdagochtend werkzaam op locatie Lucas en bereikbaar via de polikliniek Orthopedie: telefoon 088 - 066 1000.

Bereikbaarheid

U kunt de afdeling Orthopedie bereiken via nummer 088 - 066 1000.

Of via de app BeterDichtbij. Vraag uw zorgverlener naar de mogelijkheden.