Nucleaire Geneeskunde

De afdeling Nucleaire Geneeskunde brengt processen in uw lichaam in beeld. Met behulp van radioactieve stoffen spoort de nucleair geneeskundige afwijkingen in verschillende organen op. Daarnaast wordt een aantal radioactieve stoffen gebruikt voor behandeling.

Scan

Wanneer u voor onderzoek komt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u een radioactieve stof toegediend. Die radioactieve stof zendt straling uit. Dankzij de straling kunnen er met de gammacamera foto's gemaakt worden van uw organen. Dat heet een scan. De nucleair geneeskundige beoordeelt de scan en stuurt een verslag naar de huisarts of de behandelend specialist.

De gammacamera's op de afdeling Nucleaire Geneeskunde De gammacamera's op de afdeling Nucleaire Geneeskunde

Veiligheid

De hoeveelheid straling die u krijgt toegediend is heel klein. Het levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam. Meestal gaat dat via de urine. Door op de dag van het onderzoek veel te drinken en regelmatig uit te plassen kunt u dit proces bevorderen.

Behandeling

Bij een behandeling op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden ook radioactieve stoffen toegediend. Dit zijn andere stoffen dan bij de scan. De straling die deze stoffen uitzenden hebben een therapeutisch effect.

Behandelingen gebeuren alleen poliklinisch. U wordt dus niet opgenomen op de afdeling.

Bereikbaarheid

De afdeling Nucleaire Geneeskunde is gevestigd in locatie Lucas. De afdeling is als volgt bereikbaar:

  • van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 16.30 uur
  • via het algemene telefoonnummer 088 - 066 1000