Klinische Pathologie

Klinische pathologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het onderzoeken van cellen en weefsels. De klinisch patholoog is een arts die wordt ingeschakeld bij de behandeling van patiënten in het ziekenhuis of bij de huisarts. Hij of zij stelt de diagnose door het onderzoeken van cellen en weefsels. Door het stellen van de diagnose kunnen patiënten worden behandeld. Daarnaast vindt pathologisch onderzoek plaats om de effecten van therapie te toetsen en spelen pathologen een rol bij bevolkingsonderzoek (o.a. naar baarmoederhalskanker en dikke darmkanker).

Wat is het werkterrein van de Klinische Pathologie?

Het werkterrein van de klinisch patholoog is te verdelen in 2 groepen:

Veel mensen hebben bij een patholoog nog altijd het beeld van een patholoog-anatoom voor zich die overleden personen onderzoekt om een doodsoorzaak te vinden. Tegenwoordig worden er nog maar weinig obducties verricht (minder dan 5% van het werkterrein).

Het pathologielaboratorium van het Martini Ziekenhuis

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen maakt gebruik van de diensten van het pathologielaboratorium van het Martini Ziekenhuis.

» meer informatie over het pathologielaboratorium van het Martini Ziekenhuis

Patiëntenfolders

Meer over het bewaren en gebruik van lichaamsmateriaal kunt u lezen in de volgende patiëntenfolders (beide zijn een uitgave van de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie):
- Bewaren lichaamsmateriaal
- Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar?