Fertiliteitspolikliniek

De fertiliteitspolikliniek richt zich op stellen met een kinderwens, maar bij wie het gedurende langere tijd niet gelukt is om zwanger te worden. Daarnaast vinden ook behandelingen plaats van vrouwen met hormoonstoornissen die invloed hebben op de menstruatiecyclus. Voor een afspraak op de fertiliteitspoli is er een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Het fertiliteitsteam

Het fertiliteitsteam neemt graag de tijd voor u. Het team bestaat uit gynaecologen Helen Dassen en Judith Blaauw en uit fertiliteitsverpleegkundigen Patricia Oosterlaken en Sylvia Riemeijer. De fertiliteitsverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in vruchtbaarheidsonderzoeken en –behandelingen en begeleiden stellen gedurende het hele fertiliteitstraject. Ze zijn de schakel tussen de stellen en de gynaecoloog. Wekelijks hebben de gynaecologen en fertiliteitsverpleegkundigen overleg met elkaar.

V.l.n.r. Sylvia Riemeijer, Helen Dassen, Judith Blaauw en Patricia Oosterlaken V.l.n.r. Sylvia Riemeijer, Helen Dassen, Judith Blaauw en Patricia Oosterlaken

Onderzoeken

Als u op de fertiliteitspolikliniek komt, wordt na een eerste consult bij de fertiliteitsverpleegkundigen in overleg met de gynaecoloog een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) gestart. Onderzoeken die plaatsvinden gedurende het OFO zijn bloedonderzoek, sperma-onderzoek, echoscopie, een baarmoederfoto of kijkoperatie. Als alle informatie uit het OFO compleet is, bespreekt het fertiliteitsteam uw vervolgtraject.

Behandelingen

In het Ommelander Ziekenhuis worden onder andere de volgende behandelingen aangeboden:

  • ovulatie inductie: dit is het behandelen met hormonen om zo een eisprong te veroorzaken (induceren).
  • Inseminaties: hierbij wordt het zaad van de man met een rietje in de baarmoeder gebracht tijdens de eisprong, meestal in combinatie met hormonale behandeling. Wij doen geen inseminaties met donorzaad.
  • Voor reageerbuisbevruchting (IVF en IVF/ICSI) verwijst het Ommelander Ziekenhuis naar het UMCG, waarmee intensief wordt samengewerkt.

Bereikbaarheid

U kunt de fertiliteitspolikliniek bereiken via de polikliniek Gynaecologie, via nummer 088 - 066 1000.

Of via de app BeterDichtbij. Vraag uw zorgverlener naar de mogelijkheden.