Diëtetiek

De diëtist is specialist op het gebied van voeding en diëten. De diëtist vertaalt uw dieetvoorschrift in een dieetadvies, dat wil zeggen in producten die u het beste kunt gebruiken. Als u bijvoorbeeld een cholesterolbeperkt dieet moet volgen, dan kan de diëtist u vertellen welke voedingsmiddelen in dit dieet passen. Het dieetadvies wordt in overleg met u opgesteld.

Wat is een dieet

Een dieet is een voeding die om medische redenen aan speciale eisen moet voldoen. Zo kan het zijn dat u bepaalde voedingsstoffen meer of minder moet gebruiken of zelfs helemaal niet mag gebruiken.
Enkele voorbeelden van diëten zijn:

  • een natriumbeperkt dieet
  • een glutenvrij dieet 
  • een eiwitbeperkt dieet

De diëtist baseert haar adviezen op de Richtlijn Goede Voeding, mits dit past binnen de beperkingen van het betreffende dieet. Kijk voor meer informatie ook op www.voedingscentrum.nl.

Belangrijkste aandoeningen bij diëtetiek

De meest voorkomende aandoeningen en ziektebeelden zijn:

  • pre - en postoperatieve voeding
  • oncologie
  • longziekten
  • diabetes mellitus
  • ondervoeding
  • decubitus
  • hartfalen
  • voedselallergie en voedselintolerantie
  • overgewicht bij volwassenen en kinderen

Een dieetadvies in overleg met u

Een dieetadvies is voor veel mensen ingrijpend. Het niet meer ‘gewoon’ kunnen of mogen eten wordt vaak gezien als inbreuk op het dagelijks leef- en eetpatroon. De diëtist kan u daar zoveel mogelijk bij begeleiden en motiveren om tot de gewenste gedragsverandering te komen en is een belangrijk onderdeel van de dieetbehandeling.
Ook kunt u met al uw vragen over uw voeding of dieet bij de diëtist terecht.

Bereikbaarheid

De afdeling is te bereiken via telefoonnummer 088 - 066 1000.