Chirurgie

Het specialisme Chirurgie (ook wel heelkunde) houdt zich bezig met operatieve behandeling van patiënten. Dit zijn bijvoorbeeld kleine ingrepen op de polikliniek, maar ook grote operaties waar nazorg op de afdeling Intensive Care nodig is.

Belangrijkste aandoeningen bij chirurgie

De belangrijkste aandoeningen en ziektebeelden die onder de verantwoordelijkheid van het specialisme vallen zijn:

Mammapolikliniek

De mammapolikliniek is een onderdeel van de polikliniek Chirurgie. Vrouwen die klachten hebben aan een borst en die zijn doorverwezen door hun huisarts, kunnen binnen vijf werkdagen terecht bij de chirurg. Zo nodig wordt nog op dezelfde dag vervolgonderzoek gedaan op de röntgenafdeling. U leest meer informatie op de pagina over het Mammateam.

Osteoporose polikliniek (botdichtheidsmeting)

Alle patiënten boven de 50 jaar die met een fractuur in het ziekenhuis komen onderzoeken we op osteoporose (botontkalking). Dat is een vast onderdeel van het chirurgisch behandeltraject op locatie Delfzicht.

Op locatie Lucas kunt u voor de botdichtheidsmeting terecht op de polikliniek Interne geneeskunde.

Spataderpolikliniek

Onderzoek en behandeling van spataderen vindt plaats op de spataderpolikliniek. U kunt daarover meer lezen op de pagina's:
» spataderen
» spatader onderzoek en behandeling

Proctologiepolikliniek

Klachten zoals pijn, jeuk of bloedverlies in het gebied van de anus komen veel voor. De oorzaak kan liggen bij diverse aandoeningen. Het meest voorkomend zijn aambeien (hemorroïden), een fistel, of een kloofje (fissuur) in het slijmvlies van de anus.
Op het proctologiespreekuur stellen we de diagnose en start veelal ook een behandeling.

Handenspreekuur

Het handenspreekuur is een nauwe samenwerking tussen chirurgen, orthopeden en revalidatieartsen van het Ommelander Ziekenhuis Groningen en handtherapeuten van de Praktijk voor Handtherapie Oost-Groningen.
Hebt u een afspraak op het handenspreekuur, dan brengt u een bezoek aan de handtherapeut en een chirurg. Gezamenlijk onderzoeken zij uw klachten en stellen vervolgens een behandelplan op.

» meer over het Handenspreekuur

Bereikbaarheid

De afdeling is te bereiken via telefoonnummer 088 - 066 1000.