Urineweginfecties bij kinderen

Dit onderdeel van de site is bedoeld voor ouders van kinderen met urineweginfecties.

Urineweginfecties komen bij kinderen regelmatig voor. De oorzaak van het ontstaan van urineweginfecties is meestal een infectie met bacteriën vanuit de darmen. Deze komen vanuit de anus in de urinebuis terecht.
Bij meisjes komt een urineweginfectie vaker voor dan bij jongens, omdat de plasbuis van meisjes korter is dan bij jongens. Daardoor kunnen bacteriën bij meisjes makkelijker de blaas binnen dringen dan bij jongens.

Wat is een urineweginfectie?

De term urineweginfectie wordt gebruikt voor alle infecties van het urinewegsysteem, dus zowel voor een blaasontsteking als een nierbekkenontsteking.

Symptomen

Kinderen met urineweginfecties kunnen verschillende symptomen hebben. Sommige kinderen hebben helemaal geen klachten, anderen weer wel.

Hoe jonger het kind is, hoe minder duidelijk de symptomen zijn. Bij kleine kinderen zijn huilen en koorts vaak de enige verschijnselen. De urine stinkt vaak. Ook prikkelbaarheid, buikpijn, niet willen eten, braken, diarree of afwijkend plasgedrag kunnen wijzen op een urineweginfectie.
Bij een langdurige urineweginfectie groeit een kind niet goed.

Oudere kinderen met een urineweginfectie moeten meestal vaak plassen en het plassen kan pijnlijk zijn. Ook kan de urine er troebel of bloederig uitzien en stinken. De kinderen kunnen koorts en/of buikpijn hebben of kunnen plassen met een slappe of onderbroken straal.

Bij kinderen die zindelijk zijn, is het opnieuw in de broek of in bed plassen soms het enige symptoom van een urineweginfectie.

Mogelijke oorzaken

  • obstipatie (verstopping)
  • een verkeerde plashouding
  • te weinig drinken
  • te lang ophouden van de plas
  • aanlegstoornis van de urinewegen

Kou, tocht of vieze wc-brillen veroorzaken geen blaasontsteking.

Diagnose

De diagnose urineweginfectie wordt gesteld door middel van een urineonderzoek. De urine die wordt onderzocht, moet ‘schoon’ zijn, omdat er anders ook bacteriën van buiten de blaas worden gekweekt. Deze ‘schone’ urine kan verkregen worden door het middelste gedeelte van de urine op te vangen.

Behandeling van urineweginfecties

  • veel drinken
  • op tijd plassen (niet uitstellen)
  • proberen goed uit te plassen door voldoende tijd te nemen
  • antibiotica

Als er vaker urineweginfecties optreden, wordt er nagegaan of er een onderliggende oorzaak van de urineweginfecties is.

Hoe jonger een kind is bij de eerste urineweginfectie hoe groter de kans is dat er een aanlegstoornis is van de urinewegen. Om
deze reden wordt bij jongere kinderen vaak een echo en/of scan van de nieren en urinewegen verricht.

Bij oudere kinderen speelt ‘verkeerd’ plassen of verstopping vaak een rol.

Voor alle kinderen met urineweginfecties is het belangrijk om de ‘Standaard Plasadviezen’ na te leven.

Soms schrijft de kinderarts tijdelijk een onderhoudsdosering antibiotica voor. U kunt ook cranberrytabletten gebruiken om een urineweginfectie te voorkomen. Deze tabletten kunt u bij de drogist kopen. Ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Informatie voor kinderen

Speciaal voor kinderen hebben we de kinderwebsite. Daar kunnen kinderen op hun eigen niveau van alles lezen over hun ziekte en wat er allemaal gaat gebeuren in het ziekenhuis.

» lees meer informatie over de plaspoli op de kinderwebsite
» lees meer informatie over blaasontsteking op de kinderwebsite