Hartinfarct

Bij een hartinfarct stopt plotseling de bloedtoevoer door een van de kransslagaders om het hart. Door een ernstige vernauwing of een bloedstolseltje op een plaats in de kransslagader waar al langer een vernauwing zat, wordt het bloedvat afgesloten. Hierdoor krijgt een stuk van de hartspier geen bloed en dus ook onvoldoende zuurstof. Hartcellen kunnen dan beschadigen of afsterven.

Een hartinfarct wordt ook vaak hartaanval genoemd. Ieder hartinfarct is anders. Hoe ernstig een hartinfarct is, hangt af van de plaats van het infarct in het hart en de grootte van deze plaats.

Welke behandelingen krijgt u?

Vermoedt de cardioloog dat u een hartinfarct heeft of heeft gehad, dan zijn er verschillende onderzoeken mogelijk:

  • hartfilmpje
  • bloedonderzoek
  • echocardiografie
  • hartkatheterisatie

De cardioloog bespreekt met u welke onderzoeken nodig zijn. Wilt u meer lezen, dan kunt u op één van de links in de rechterkolom klikken.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Afhankelijk van de oorzaak van het hartinfarct zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms is het mogelijk om u met medicijnen te behandelen. Welke medicijnen dat zijn kan per geval verschillen en beoordeelt de cardioloog. Het is ook mogelijk dat u gedotterd moet worden. Wilt u meer lezen over dotteren, dan kunt u klikken op de link in de rechterkolom.

Voor hartpatiënten is er een hartrevalidatieprogramma.

Meer informatie

Alle informatie over deze aandoening kunt u vinden op de website van de Nederlandse Hartstichting.