Diabetische voet

Onder de diabetische voet verstaan wij een verscheidenheid aan voetafwijkingen. Deze afwijkingen kunnen ontstaan door onder andere neuropathie (zenuwbeschadiging), limited joint mobility (verandering van voetvorm) en andere gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie met diabetes voorkomen.

Oorzaken van voetwonden

De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes zijn:

  • slechte doorbloeding van de voet en tenen door vaatvernauwing;
     
  • het snel ontstaan van huidbeschadigingen, vanwege afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) die geleidelijk optreden door verlies van weefsel in de voet. Dit weefselverlies ontstaat enerzijds door een verminderde bloedvoorziening, anderzijds door een zenuwschade door de diabetes (autonome neuropathie);
     
  • ook een verminderd gevoel (diabetische neuropathie) leidt tot huidbeschadigingen. Huidbeschadigingen ontstaan voorts door extreme eeltvorming op plaatsen op de voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, de bovenzijde van de teengewrichten, de zijkanten van de voet, de binnen- en buitenkant van de enkel en de hiel.

Diabetische voetenpolikliniek

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen heeft een speciale polikliniek voor patiënten met diabetes en wonden aan hun voeten. Lees meer.