Dementie

Vergeetachtigheid kan een gebruikelijke uiting zijn van normaal verouderende hersenen, maar het kan ook een symptoom zijn van een ziekte. Daarbij kan het gaan om een ziekte in de hersenen, dat noemen we dementie.

Dementie kenmerkt zich door een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren door geheugenstoornissen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Welke onderzoeken krijgt u?

Heeft u last van geheugenstoornissen, dat gaat u naar de neuroloog. De neuroloog zal een aantal onderzoeken doen om vast te stellen wat er precies aan de hand is. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk:

  • CT-scan
  • MRI-onderzoek
  • EEG
  • bloedonderzoeken
  • lumbaal punctie

Welke behandelingen zijn mogelijk?

De neuroloog bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Eventueel zal de neuroloog u medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen kunnen bij een deel van de patiënten de cognitieve achteruitgang vertragen en/of het zelfstandig functioneren langer op hetzelfde niveau houden. Patiënten waarbij verdenking van dementie voorkomt worden doorverwezen naar de geheugenpolikliniek.

>> lees meer informatie over de geheugenpolikliniek op de afdelingspagina Neurologie, klik op de link rechts in het menu.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over deze aandoening op de website van Alzheimer Nederland.