Het vrouwenhart

woensdag 4 april 2018

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer vertelt Nicole van Popele, cardioloog, over de verschillen tussen het vrouwen- en het mannenhart. Het onderwerp komt aan de orde tijdens een lezing van het Hart- en Vaatcafé op donderdag 19 april in het restaurant van het Ommelander Ziekenhuis, locatie Delfzicht in Delfzijl.

Hart- en vaatziekten zijn lang beschouwd als typische mannenziekten en zijn jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken. Mannen hebben vaker de typische signalen van een hartinfarct dan vrouwen. Ze krijgen plotseling een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Vaak gaat dit samen met misselijkheid, zweten en braken.

Signalen bij vrouwen

“Bij vrouwen komen de typische mannensignalen ook voor”, vertelt cardioloog Nicole van Popele. “Maar ze hebben vaker minder duidelijke signalen zoals pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug, pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, een onrustig gevoel, angst en een snelle ademhaling. Dat hart- en vaatziekten voor het overgrote deel bij oudere vrouwen voor komt, heeft te maken met de beschermende werking van het hormoon oestrogeen. Tijdens de overgang is er een afname van dit hormoon. Daarmee verdwijnt ook de bescherming. Vrouwen krijgen na de overgang meer buikvet, een hoger slechte cholesterol en zijn gevoeliger voor een hoge bloeddruk: typische risicofactoren voor hart en vaatziekten. Veel van de verschijnselen van hartkwalen bij vrouwen lijken op symptomen van de overgang en daarom worden hartkwalen niet altijd herkend bij vrouwen.”

Grote verschillen

“Het hart van vrouwen zit anatomisch gezien precies zo in elkaar als dat van mannen, maar toch zijn er ook grote verschillen. De zogenaamde slagaderverkalking ontwikkelt zich anders dan bij mannen. Bij mannen zitten de vernauwingen vaak op één plek, de vaten bij vrouwen slibben zich daarentegen vaak gelijkmatig dicht. Vrouwen hebben ook vaak problemen in de allerkleinste vaatjes van het hart, terwijl mannen vaak problemen hebben in de grotere kransslagaders in het hart. Verder krijgen vrouwen zo’n 7 tot 10 jaar later hartklachten dan mannen.
In Nederland zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen, terwijl mannen vaker aan de gevolgen van kanker overlijden. Per jaar overlijden circa 21.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten.”

Meer informatie op donderdag 19 april

Tijdens het Hart- en Vaatcafé op donderdag 19 april in Delfzijl, vertellen cardioloog Nicole van Popele en overgangsconsulent Karin Jager, meer over de klachten en de behandeling van het vrouwenhart. Tevens is een ervaringsdeskundige (patiënt) aanwezig die over haar eigen ervaringen vertelt.
Kijk voor meer info het programma.

De bijeenkomst is gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).
U dient zich wel aan te melden via aanmelden@ozg.nl of via 088 – 066 1000.

Hart- en Vaatcafé

Het Hart- & Vaatcafé is een initiatief van de patiëntenvereniging Harteraad en de afdeling Cardiologie van het Ommelander Ziekenhuis. De bijeenkomst is bedoeld voor hart- en vaatpatiënten, familie en overige belangstellenden. In het café wordt actuele informatie verstrekt over hart- en vaataandoeningen en ervaringen worden met elkaar besproken. Er is ruime gelegenheid om te pauzeren en te praten met andere aanwezigen en de informatie-stands te bezoeken. En iedereen kan vragen op papier zetten, die na de pauze aan de sprekers worden gesteld.