8 mei informatiemarkt Delfzicht in kader Europese dag van de beroerte

dinsdag 8 mei 2012, 10:00 uur - 17:00 uur

Op 8 mei is de Europese dag van de beroerte. In het kader hiervan organiseert de OZG op locatie Delfzicht, samen met Zonnehuisgroep Noord, Stichting Welzijn & Dienstverlening en de Nederlandse CVA vereniging ‘Samen verder’, een informatiemarkt in de bezoekershal. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden.

Op de informatiemarkt kunnen bezoekers terecht voor informatie en uiteenlopende algemene en persoonlijke vragen over een beroerte. Verder kan tijdens deze dag de bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en BMI-score worden bepaald. Ook kan men ervaren wat een beroerte met iemand kan doen als het gaat om evenwicht, bewegen, lopen en uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Wie zijn er nog meer aanwezig?

Naast de stands van de Nederlandse Hartstichting/Hersenstichting, de patiëntenvereniging ‘Samen Verder’, Zonnehuisgroep Noord en de St. Welzijn & Dienstverlening Delfzijl (afd. Mantelzorg), is er een stand van de OZG waar diëtisten, logopedisten, fysio- en ergotherapeuten vragen beantwoorden. 

Wat is een beroerte

Een beroerte wordt ook wel een CVA genoemd. Ieder jaar worden in Nederland circa 41.000 mensen (meer dan 100 per dag) hiermee geconfronteerd. Per jaar overlijden ongeveer 10.000 mensen als gevolg van een CVA. Een CVA is een infarct of bloeding in de hersenen. In circa 80% gaat het om een herseninfarct waarbij door een propje in de bloedvaten de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken. Bij een hersenbloeding knapt er een bloedvat in de hersenen. In beide gevallen loopt de bloedtoevoer naar de hersenen gevaar, hetgeen ernstige blijvende gevolgen kan hebben.
Een CVA kan een leven drastisch veranderen. De gevolgen kunnen niet alleen lichamelijk zijn, zoals krachtverlies of verlamming van arm en/of been, maar ook psychisch en sociaal.
Risicofactoren voor het krijgen van een CVA zijn onder andere hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, roken en diabetes.

Levens redden

Het voorkomen en tijdig herkennen van een beroerte kan vele levens redden. Door een gezonde leefstijl en het regelmatig laten meten van bloeddruk, cholesterol en bloedsuikers kan het risico op een beroerte worden beperkt.

Meer informatie over de Europese Dag van de Beroerte: www.cva-vereniging.nl.

Meer agendapunten: