Er wordt volop samengewerkt tussen de afdelingen Chirurgie van het Ommelander Ziekenhuis en het UMCG. Deze samenwerking richt zich onder andere op patiënten met klachten in het gebied van de anus en op patiënten die een operatie moeten ondergaan die niet perse in een academisch ziekenhuis moet plaatsvinden, bijvoorbeeld een liesbreukoperatie of een galblaasoperatie.

Chirurg Michael Klöppner vertelt over het begin van zijn samenwerking met UMCG-collega chirurg Froukje Hoogenboom: "In 2013 had het UMCG voor minder complexe operatieve behandelingen behoorlijk lange wachtlijsten terwijl wij onze patiënten vlot konden helpen. De aandoeningen die wij behandelen zoals aambeien kunnen erg vervelend zijn. Door te kijken naar de mogelijkheden om op een andere locatie te opereren kunnen we nu de tijd tussen de eerste afspraak en de operatie soms verkorten tot twee weken. Voor de patiënten is dat natuurlijk prettig."

De samenwerking draait om het bieden van zorg op de juiste locatie. Eens in de twee weken verzorgen chirurgen van het Ommelander Ziekenhuis en het UMCG samen een spreekuur in het UMCG. Patiënten die daarvoor in aanmerking komen krijgen de keuze om de operatie in Groningen of in een van de locaties van het Ommelander Ziekenhuis te laten doen. Hierbij wordt uitgelegd dat de toegangstijd tot een operatie in het Ommelander Ziekenhuis aanmerkelijk korter is. Kiezen zij voor het Ommelander Ziekenhuis dan volgt direct na het spreekuur en ook in het UMCG een gesprek met de anesthesioloog van het Ommelander Ziekenhuis. Het voortraject voor een operatie in Delfzijl of Winschoten wordt zo in één keer in het UMCG afgerond en de operatiedatum kan meestal direct worden gepland.

"Achteraf gezien bleek onze samenwerking een goede opmaat naar de toekomst. Nu wij drie jaar verder zijn wordt er tussen de beide ziekenhuizen op veel meer gebieden samengewerkt. Iets dat voor ons en onze patiënten niets nieuws meer is en erg goed bevalt," zegt chirurg Klöppner.