Het Streekblad verzorgt in samenwerking met de Ommelander Ziekenhuis Groep voorlichting over gezondheid. Dit keer vertellen de gynaecologen Kim Haest en Hetty de Rooij, samen met overgangsconsulent Karin Jager, over klachten tijdens de overgangsperiode.

Van links naar rechts: Hetty de Rooij, Karin Jager, Kim Haest

“De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun vijfenveertigste en vijfenvijftigste jaar”, vertellen de gynaecologen Hetty de Rooij en Kim Haest. “De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Men spreekt van post menopauze als er na de laatste menstruatie een jaar geen vaginaal bloedverlies meer is opgetreden. Voor en na de menopauze is er een periode van meerdere jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang”.

Klachten

“Opvliegers, nachtzweten, vermoeidheid, stemmingswisselingen, gejaagdheid, slapeloosheid, seksuele problemen en pijn aan gewrichten zijn veel gehoorde klachten bij vrouwen in de overgang. Lang niet alle vrouwen ervaren deze klachten, terwijl de klachten bij andere vrouwen juist heel heftig kunnen zijn en het dagelijks leven verstoren. De klachten tijdens de overgangsperiode kunnen jaren aanhouden. Als vrouwen veel ongemak van overgangsklachten ondervinden, kan het zinvol zijn om hier iets aan te laten doen. Wij adviseren vrouwen dan een afspraak te maken voor het menopauze-spreekuur in de OZG. Overgangsconsulent Karin Jager kan de klachten bij deze vrouwen laten verminderen, zodat zij in deze fase van hun leven weer volop in het leven staan en actief blijven.”

Karin Jager houdt elke maandag (menopauze)spreekuur van 09.00 tot 12.00 uur op locatie Lucas en van 13.00 tot 16.00 uur op locatie Delfzicht.

Menpauze-spreekuur

“Voor veel vrouwen is het een behoorlijke drempel om een afspraak voor het menopauze-spreekuur te maken”, gaat Karin Jager verder. “Klachten zijn vaak al heel ernstig voordat vrouwen aan de bel durven trekken. Heel jammer omdat bij beginnende klachten het heel zinvol kan zijn om naar het spreekuur te komen. Met handige tips en uitleg en informatie over de oorzaak en het ontstaan van klachten in de overgang, kunnen vrouwen zelf al veel doen om klachten te verminderen. Ook komen er regelmatig vrouwen die twijfelen of ze nu wel of niet in de overgang zitten. Een veelgehoorde vraag is: ’horen mijn klachten bij de overgang of is er iets anders met me aan de hand’.

Een consult duurt een uur waarin ik probeer in te spelen op de individuele behoefte van de patiënt. Er is ruim tijd voor gesprek en uitleg. Uiteindelijk probeer ik samen met de patiënt tot een goed advies te komen. Dit regelmatig ook in overleg met de gynaecoloog of huisarts.

Afspraak via huisarts of op eigen initatief

Patiënten kunnen op eigen initiatief een afspraak maken voor het spreekuur, maar steeds vaker komen vrouwen ook op advies van de huisarts. Daarnaast vindt er nauwe samenwerking plaats met de gynaecologen van de OZG. Ook zij adviseren vrouwen die bij hun op het spreekuur komen met overgangsklachten, om een afspraak bij mij te maken voor het menopauze-spreekuur.”

Vergoeding

Vergoeding van een consult bij de overgangsconsulent hangt af van het verzekeringspakket van de patiënt. Ook is het van belang of er sprake is van doorverwijzing door de gynaecoloog. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, is de overgangsconsulent aangesloten bij de VVOC (Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten). Dit is een voorwaarde voor vergoeding.