Vanaf augustus kunnen patiënten met een defibrillator-pacemaker naar Winschoten voor hun halfjaarlijkse controle. Patiënten met een ‘normale’ pacemaker konden al voor controle in het Ommelander Ziekenhuis terecht. Nu hoeven ook patiënten met een ICD of CRT-D niet meer speciaal naar Beatrixoord of het UMCG. Cardioloog Albert van der Galiën: “Voor veel mensen scheelt dat reistijd. Bovendien is het fijn dat de controle kan plaatsvinden bij hun eigen artsen en technici, want veel van deze patiënten komen al jaren bij ons.”

Vlnr: cardioloog Alexander Maass (UMCG), cardioloog Albert van der Galiën (Ommelander Ziekenhuis) en pacemaker/ICD-technicus Dennis Vos (UMCG)

Zelf kiezen

Iedere patiënt wordt ingelicht door het Ommelander Ziekenhuis of het UMCG en mag zelf kiezen waar hij heen wil voor controle. “Sommigen blijven liever in Groningen of Haren omdat ze daar bijvoorbeeld werken. Belangrijk om te weten is dat het UMCG en het Ommelander Ziekenhuis samenwerken en dat wij overleggen over patiënten wanneer dat nodig is. Ik werk zelf ook twee dagen per maand in het UMCG. Patiënten krijgen op beide locaties dezelfde goede zorg.”

Witte lijst

Omdat de defibrillator-pacemakers ingewikkelde apparaten zijn, mogen niet alle ziekenhuizen de controles uitvoeren. Het Ommelander Ziekenhuis voldoet aan alle eisen en is daarom op de ‘witte lijst’ geplaatst: een lijst met ongeveer 15 goedgekeurde ziekenhuizen in Nederland.

Van der Galiën: “We merken dat onze patiënten er heel blij mee zijn. Een patiënt zei tegen mij: “Eindelijk dokter! Na vijf jaar!” Hij zat er echt op te wachten.”