Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer vertellen plastisch chirurgen Vera van Aalst en Ilona Hospers over o.a. de behandelmogelijkheden van een borstreconstructie. Het onderwerp komt uitgebreid aan de orde tijdens een lezing op donderdagavond 9 november in hotel/restaurant ‘In Den Stallen’ te Winschoten.

“Wanneer je borst geamputeerd moet worden is dat heel ingrijpend. Zowel fysiek als geestelijk,” vertelt Vera van Aalst. Een borstamputatie, ook wel ablatio of mastectomie genoemd, is een operatieve verwijdering van het gehele borstklierweefsel. Vaak worden ook de tepel en tepelhof hierbij verwijderd. Soms kunnen deze worden gespaard, samen met de huid. De borstspier blijft gespaard. De contour van de borst is na de operatie verdwenen. Soms voeren wij tijdens de ingreep een directe borstreconstructie uit. We kunnen ook later een (secundaire) borstreconstructie uitvoeren bij patiënten, als ze in het verleden al een ablatio hebben gehad.”

Diverse factoren spelen een rol

“Bij de keuze voor een borstreconstructiemethode spelen diverse factoren een rol”, gaat Ilona Hospers verder. “Of er bijvoorbeeld sprake is van een andere ziekte. Maar ook de grootte en de vorm van de borsten speelt een rol, het lichaamsgewicht en of iemand rookt. De manier waarop het borstklierweefsel wordt verwijderd, beïnvloedt de kwaliteit van de overgebleven huid (en de plaats van het litteken). Dit is mede bepalend voor welke methode geschikt is. Ook is het erg belangrijk om te weten of bestraling noodzakelijk is. Als je al bestraald bent, is het belangrijk dit mee te nemen in de keuze voor een reconstructiemethode. Naast al deze medische overwegingen, gaat het er natuurlijk ook om wat iemand zelf wil. Misschien is er voorkeur voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel, of heeft men liever een implantaat (prothese) of een combinatie van beide.”

Onderwerpen tijdens de lezing

Op donderdagavond 9 november komen diverse onderwerpen aan de orde tijdens een lezing over borstreconstructie. Ilona Hospers en Vera van Aalst informeren over behandelmogelijkheden, volumebehoud en volumeherstel na een borstoperatie. Maar ook als aanvulling op de behandeling van borstkanker, in samenwerking met de oncologisch chirurgen.
Verder vertelt een ervaringsdeskundige haar persoonlijke verhaal over een borstreconstructie en is er gelegenheid om een uitgebreide informatiemarkt te bezoeken. Uiteraard is er tijd om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

De bijeenkomst wordt gehouden van 19.00 tot 21.00 uur in hotel/restaurant In den Stallen te Winschoten en is bedoeld voor (ex)borstkankerpatiënten, hun naasten, huisartsen en andere belangstellenden. Vanaf 18.45 uur is de zaal open en staan koffie en thee klaar.
De toegang is gratis.

Aanmelden noodzakelijk

De lezing is gratis maar bezoekers dienen zich wel tijdig aan te melden, want vol is vol. Dit kan via aanmelden@ozg.nl of telefonisch via 088 – 066 1000.

Lezingen in 2018

In 2018 staan drie lezingen over borstreconstructie op het programma; donderdagavond 8 februari, donderdagavond 14 juni en donderdagavond 11 oktober. Iedereen is van harte welkom en aanmelden voor een van de lezingen is reeds mogelijk.