Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Onlangs is de Virtual Reality (VR)-bril op de kinderafdeling én op de Spoedeisende Hulp in gebruik genomen. Met deze bril worden kinderen afgeleid van de behandeling en medische omgeving en zijn ze voor even in een andere wereld.

Angstgevoelens verminderen

Kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis moeten soms een pijnlijke ingreep of behandeling ondergaan. Dit kan bijvoorbeeld een nare prik zijn, een onderzoek of het verzorgen van een wond. Om ervoor te zorgen dat zij goed voorbereid zijn en om eventuele angstgevoelens te verminderen, schafte zowel het Ouder- en Kind Centrum van het Ommelander Ziekenhuis, als de Spoedeisende hulp, de VR-bril aan. Als patiënten de bril opzetten, worden ze als het ware meegezogen in een andere wereld. Dankzij een gulle gift van een patiënt en ouders, kon het ziekenhuis de VR-bril op de kinderafdeling al eerder aanschaffen.

Doelpunt scoren

Die andere wereld waarin kinderen zich wanen, kan een eigen favoriete plek zijn of misschien wel een rondje achtbaan, terwijl je gewoon in je bed ligt. Of een doelpunt scoren tegen één van de beste keepers van de wereld of om je heen kijken in een onderwaterwereld.
Op deze manier heeft een kind minder stress en angst voor een ingreep en is de kans op trauma’s achteraf kleiner. “Mooi meegenomen is dat het voor de behandelaar makkelijk wordt om de ingreep bij een kind uit te voeren”, vertelt pedagogisch medewerker Ankie van Angelen.
“We maken zelfs mee dat we een kind moeten afremmen omdat het zo in een filmpje opgaat, terwijl het stil moet liggen tijdens het prikken”.

Vanaf 4-jarige leeftijd

De VR-bril wordt gebruikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ankie: “Wij laten het kind vaak kiezen uit verschillende afleidingsmogelijkheden.
De jongeman op de foto gaat met een lach op zijn gezicht naar het ziekenhuis omdat hij weet dat hij de VR-bril op mag tijdens zijn behandeling. Hij kiest ervoor om zich in een andere wereld te begeven. Word je bij ons op de kinderafdeling of de Spoedeisende Hulp opgenomen, vraag dan gerust of je de bril mag gebruiken.”