De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer vertellen Jelmer Reininga, kinderarts en Elles Dijkman, kinderverpleegkundige, over het buidelen van baby’s in een kangoeroevest.

Van links naar rechts: Elles Dijkman e Jelmer Reininga

De kinderafdeling van de OZG heeft onlangs een kangoeroevest in gebruik genomen. Met dit vest ligt een baby huid op huid op de borst van één van zijn ouders. Het Benjamin Kangoeroevest is ontworpen door de Nederlandse NICU-verpleegkundige Anne-Marie Hofstede. Het vest is speciaal gemaakt om veilig en comfortabel te buidelen (kangoeroeën) met een te vroeg geboren baby.

Het is ook mogelijk om met twee baby’s tegelijk te buidelen met een speciale tweelingbuidel.
Bij dit buidelen houdt de lichaamstemperatuur van de ouder het kind warm, in plaats van de warme lucht van een couveuse. Het buidelvest bevat speciale bevestigingsstrips voor een sonde, spuiten, snoeren en slangen. De OZG is het eerste ziekenhuis in de regio die dit vest gebruikt.

Lichamelijk contact

”Het buidelen/ kangoeroeën is ontstaan in Colombia, bij een gebrek aan couveuses”, vertelt kinderarts Reininga. “Op couveuse afdelingen in westerse landen wordt deze methode steeds meer toegepast. Het blijkt dat de meest optimale plek voor een te vroeggeboren baby dicht bij de moeder of vader, huid op huid, is. Het contact bevordert niet alleen de hechtingsband tussen ouder en kind, het heeft ook een positief effect op de ademhaling, hartslag, het gewicht, slaappatroon en de hersenontwikkeling. Verder stimuleert het de borstvoeding en verkort het de opnameduur van moeder en kind.”

Ontwikkelingsgerichte zorg

“Onze kinderafdeling is erg actief en innovatief m.b.t. het verzorgen van baby's”, gaat kinderverpleegkundige Elles Dijkman verder. “Het in gebruik nemen van het (kangoeroe)buidelvest past in de visie van de ontwikkelingsgerichte zorg. Dit houdt in dat rekening wordt gehouden met de ontwikkelingsfase van baby’s en de bijbehorende behoeften. Geborgenheid en het gevoel van veiligheid die een baby vanuit de baarmoeder ervaart, is hierbij essentieel. Ouders spelen een grote rol in de zorg en worden actief betrokken. Omdat we weten dat buidelen een grote uitwerking heeft op de gezondheid van de baby, stimuleren we het buidelen. We zien het liefste dat ouders de tijd nemen om lang te buidelen. Vanuit dit oogpunt is het vest een uitkomst en staat niets het lang en comfortabel buidelen in de weg!

Ook als een baby in de couveuse ligt, bieden we extra comfort, een gevoel van geborgenheid en veiligheid door de baby te laten slapen in een speciaal ontworpen ‘nestje’ “.

Kraamafdeling

Evenals de kinderafdeling heeft ook de kraamafdeling van de OZG het buidelvest in gebruik genomen. “Reden hiervoor is dat op de kraamafdeling in toenemende mate te vroeg geboren baby’s en/of zieke baby's worden verzorgd”, gaat kinderarts Reininga verder. “Als de situatie het toe laat, dan liggen deze baby's op de kraamsuites bij hun moeder en/of bij het hele gezin. Wij zijn ervan overtuigd dat zowel een te vroeg geboren baby als een voldragen baby, zeer gebaat zijn bij het buidelen!”