Het Streekblad verzorgt in samenwerking met de Ommelander Ziekenhuis Groep voorlichting over gezondheid. Dit keer vertelt KNO-arts Willem Valk over de ziekte van Ménière. Op maandag 7 december vindt hierover een informatiebijeenkomst plaats op locatie Lucas. De toegang is gratis.

Chantal: “Ik was 45 jaar en had een heel druk leven: een volledige baan, hulpbehoevende ouders en ik vond dat ik het allemaal aan moest kunnen. Totdat het niet meer ging. Eerst dacht ik dat ik overbelast zou zijn. Ik kreeg aanvallen van oorsuizingen, draaiduizeligheid en paniek, soms wel drie keer per week. Mijn huisarts stuurde mij door naar de KNO-arts, die in mijn klachten meteen de ziekte van Ménière herkende. Het is zo’n rotziekte, die af en toe terug komt als ik weer erg onder druk sta. Maar ik heb keuzes gemaakt; ik werk veel minder en doe alles in een rustig tempo. En daar voel ik me veel beter bij.”

Ziekte van Ménière

“Bij de ziekte van Ménière is er sprake van een niet goed werkend binnenoor”, vertelt KNO-arts Valk. “Dit zorgt voor aanvallen van draaiduizeligheid en gehoorvermindering en gaat weer gepaard met oorsuizen, slechthorendheid,  het horen van geluiden die er niet zijn (tinnitus) en vaak een drukkend gevoel in het oor. Het was de Franse arts Prosper Ménière (1799-1862), die deze combinatie van klachten voor het eerst beschreef. Helaas is de oorzaak van de ziekte van Ménière nog niet bekend, dus genezing is nog niet mogelijk.”

“Op maandagavond 7 december organiseren wij op locatie Lucas, samen met de stichting Hoormij/NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden) een informatieavond over deze ziekte. Tijdens deze avond ga ik nader in op de oorzaken en de behandelmethoden van de ziekte van Ménière. Een ervaringsdeskundige die zelf kampt met de aandoening, vertelt over zijn leven met deze ziekte. De avond is met name bedoeld voor mensen met de ziekte van Ménière, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Er is voldoende gelegenheid om vragen aan ons te stellen”.

Bijzondere voorzieningen

Bij de bijeenkomst is een schrijftolk aanwezig, die zorgt voor live ondertiteling van het gesproken woord. Speciaal voor slechthorenden met een hoortoestel is de ruimte voorzien van een ringleiding. Een ringleiding maakt het voor hoortoestelgebruikers mogelijk de lezing van de deskundigen via een hoortoestel met ringleidingfunctie te kunnen volgen.

Programma en aanmelden

De informatiebijeenkomst vindt plaats in de recreatiezaal van de personeelsflat (naast het ziekenhuis), Schönfeldsingel 57 in Winschoten. De zaal gaat open om 19.00 uur en het programma begint om 19.20 uur. Meer informatie is te vinden op www.ozg.nl.

Deze informatiebijeenkomst is toegankelijk na aanmelding bij de stichting Hoormij via e-mail: nicole.vandalen@stichtinghoormij.nl of telefonisch: 030-6354007. Nieuwsoverzicht