Bij ruim 250 bezoekers van de landelijke Huidkankerdag afgelopen zaterdag 21 mei is een vorm van huidkanker ontdekt. In 50 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. De Huidkankerdag werd voor de vierde keer georganiseerd op initiatief van de beroepsvereniging van dermatologen. Meer dan 100 deelnemende dermatologen gaven in heel Nederland informatie over zonbescherming en huidkanker en controleerden de huid op eventuele verdachte plekjes. Ook de dermatologen van het Ommelander Ziekenhuis Groningen deden hieraan mee.

Een op de zes Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van huidkanker. De verwachting is dat het aantal patiënten de komende tien jaar zal verdubbelen. Vroege opsporing en behandeling zijn cruciaal voor de kans op genezing. Het is belangrijk om te beseffen dat je je huid niet alleen moet beschermen als je op het strand ligt. Voor mensen die beroepsmatig veel buiten zijn, geldt ook extra alertheid. Dat betekent elke 2 a 3 uur smeren, je huid wat meer bedekken en indien mogelijk de schaduw opzoeken.

Tijdens de Huidkankerdag werd bezoekers uitgelegd waar je bij zelfcontrole van de huid op moet letten. Ook kregen bezoekers advies over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling. Dermatologen controleerden de huid op verdachte plekjes.

Huidkankerdag op 21 mei: controle van de huid meer nodig dan ooit

vrijdag 20 mei 2016

Op zaterdag 21 mei aanstaande wordt voor de vierde maal de jaarlijkse landelijke Huidkankerdag georganiseerd. Preventie en het belang van regelmatige controle van de huid staan tijdens deze dag centraal. Meer dan 100 deelnemende dermatologen geven in heel Nederland informatie over zonbescherming en huidkanker en controleren de huid op eventuele verdachte plekjes. Ook de dermatologen van het Ommelander Ziekenhuis doen hieraan mee. Vanwege de grote belangstelling zijn de inschrijvingen hiervoor inmiddels gesloten.

Huidkanker is, na darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal neemt nog steeds toe. Vroegtijdige opsporing geeft bijna 100 procent kans op genezing.

Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. Het is een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Tijdens de Huidkankerdag leggen we uit waar je bij zelfcontrole van de huid op moet letten. Ook geven we advies over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling. Zon is goed voor een mens, maar je moet er wel verstandig mee omgaan.

Verhoogde kans op herhaling

Patiënten die eerder huidkanker hebben gehad, wordt sterk geadviseerd hun huid blijvend te controleren. Zij hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van alle andere typen huidkankers die ontstaan door overmatige zonblootstelling. Onderzoek heeft aangetoond dat één op de drie patiënten met een basaalcelcarcinoom, een van de meest voorkomende vorm van huidkanker, binnen 5 jaar ten minste nog een basaalcelcarcinoom heeft ontwikkeld. Daarnaast hebben patiënten met een melanoom een 12 tot 15 keer verhoogd risico op een tweede melanoom.

Preventie

Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-straling. Preventie is belangrijk voor het voorkomen van zowel een eerste huidkanker als een volgende huidkanker. Uit recent onderzoek blijkt dat 90 procent van de ouders zegt er alles aan te doen om hun kinderen niet te laten verbranden. Toch heeft bijna 1 op de 7 Nederlandse kinderen van 4-11 jaar al eens een ernstig verbrande huid gehad (felrode huid met eventueel blaren). Ernstige verbranding in de jeugd geeft een verdubbelde kans op melanoom, op latere leeftijd.

Kijk voor meer informatie op www.huidkankerdag.nl