Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer een artikel over gezinsgerichte zorg van de afdeling Verloskunde

De afdeling Verloskunde van het Ommelander Ziekenhuis Groningen werkt volgens de principes van gezinsgerichte zorg. Dit betekent dat het gezin centraal staat. De geboorte van een baby is immers het begin van een nieuw gezin. Er is daarom niet alleen aandacht voor de moeder en de pasgeboren baby, maar ook voor de partner en eventuele broertjes of zusjes.

Voor een goede hechting van ouders en kind is het belangrijk dat er direct na de bevalling ruimte is om vertrouwd met elkaar te raken. Het Ommelander Ziekenhuis biedt deze ruimte en helpt om samen de baby te verzorgen op de manier zoals ouders dat prettig vinden. Het ziekenhuis gaat hierbij uit van de geborgenheid en het gevoel van veiligheid dat de baby vanuit de baarmoeder ervaren heeft.

Ook voor kinderen op de kinderafdeling

De gezinsgericht zorg beperkt zich niet alleen tot de afdeling Verloskunde. Ook voor kinderen op de kinderafdeling is er gezinsgerichte zorg. Tijdens een opname van een ouder ziek kind kunnen altijd de ouders en/of een opa of oma blijven slapen. Bovendien zijn er op de kinderafdeling aparte ruimtes voor kinderen, tieners en ouders om zich even aan de hectiek van het ziekenhuis te kunnen onttrekken.

Bevallen in het Ommelander Ziekenhuis

Een bevalling in het ziekenhuis betekent niet meteen ‘medisch’ bevallen. Monitoring door bijvoorbeeld het maken van een hartfilmpje wordt alleen gedaan als het noodzakelijk is. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de manier van bevallen, zoals bijvoorbeeld verschillende houdingen, massage en continue begeleiding.

Bad-bevalling
In de loop van 2017 wordt de verloskundige zorg in het Ommelander Ziekenhuis uitgebreid met een beval-bad. Warmte biedt ontspanning, waardoor het lichaam endorfines aanmaakt. Deze hormonen werken als natuurlijke pijnstiller, waardoor de weeën beter op te vangen zijn en de ontsluiting over het algemeen sneller vordert. Voor vrouwen die met een medische indicatie moeten bevallen, zal het ook mogelijk zijn om in bad te bevallen. De afdeling beschikt namelijk over twee draadloze CTG-apparaten (waarmee de hartslag van de baby in de gaten gehouden wordt) die bestand zijn tegen water en waarmee vrouwen zowel onder de douche als in bad kunnen.

Kraamsuites

Een mooie voorziening op de kraamafdeling van het Ommelander Ziekenhuis, die goed aansluit bij de manier waarop het ziekenhuis zorg wil verlenen, zijn de vier grote kraamsuites. In deze huiselijk ingerichte kamers kunnen moeder, vader en pasgeboren baby na de bevalling verblijven en bezoek ontvangen, totdat ze weer naar huis mogen. Elke kraamsuite beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, een in hoogte verstelbare commode met ingebouwd babybadje, een zithoek, een keukenblok met waterkoker, Senseo-apparaat, magnetron en koelkast en een flat-screen televisie. De kraamsuite biedt de mogelijkheid om als gezin zo snel mogelijk met elkaar te kunnen genieten van de pasgeborene en de kraamperiode.