Bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam kwam dinsdagmiddag 8 september een enorme operatie op gang. Een deel van het ziekenhuis kwam blank te staan door een gesprongen waterleiding, waardoor problemen ontstonden met stroom, warm water en verwarming. Het ziekenhuis werd volledig geëvacueerd. Ruim 300 patiënten moesten een andere plek krijgen.

Kan zoiets ook bij de OZG gebeuren?

Zeker kan zoiets ook bij de OZG gebeuren. Je hebt altijd te maken met risico’s van buitenaf. Een waterleiding kan springen, een brand kan uitbreken, een aardbeving kan komen, enzovoort.

Wat doet de OZG om zich voor te bereiden op dit soort scenario’s?

De OZG is voorbereid op uitval van kritische processen en op hoe je het effect van dat kritische proces kan minimaliseren. Binnen de OZG wordt hier continu aan gewerkt: er worden onder andere gesprekken gevoerd, analyses gemaakt, structureel ontruimings- en crisisbeleidsteamoefeningen gedaan en BHV-trainingen gegeven. Ook worden doorlopend plannen gemaakt die diverse scenario’s omvatten.