Sil Rusthoven werd geboren met een ernstige aangeboren hartafwijking. In aanloop naar zijn operatie verbleef hij negen dagen in het Ommelander Ziekenhuis Groningen

Hoe het begon

Toen Sil 10 weken oud dacht de huisarts iets te horen aan zijn hartje en stuurde hem door naar het Ommelander Ziekenhuis. Dezelfde dag nog werd hij onderzocht door de dienstdoende kinderarts. Het vermoeden op een aangeboren hartafwijking werd uitgesproken. Voor nader onderzoek werd Sil uitgebreid onderzocht in het kinderhartcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

De diagnose

Sil had Transpositie van de grote vaten. Een zeldzame ernstige hartafwijking waarbij twee slagaders (de longslagader en lichaamsslagader) verkeerd zijn aangesloten. Ook bleek hij een groot gat tussen de hartkamers te hebben en kwamen beide grote vaten te ver boven de rechter hartkamer uit. Deze combinatie van afwijkingen wordt ook wel Taussig Bing genoemd. Sil zou twee weken later geopereerd worden, maar daarvoor moest hij nog wel groeien om sterk genoeg te zijn om de operatie aan te kunnen. Daarom adviseerde het UMCG de ouders van Sil om hem over te laten plaatsen naar het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten.

"Ik wilde in alle rust van Sil genieten, en dat kon hier.”

Moeder vertelt

“Sil had rust nodig, en wij als ouders in deze zenuwslopende tijd ook. Wij wonen zelf ook in Winschoten, dus voor ons was de zorg heel dichtbij wat een hoop tijd en energie bespaarde. Per ambulance reden we naar Winschoten. Daar werden we opgewacht door de kinderarts en verpleegkundige. Sil kreeg een eigen kamer waar hij in alle rust kon aansterken. We hadden een eigen badkamer en een extra bed voor als we wilden blijven slapen of om op uit te rusten. Ik realiseerde me dat er een kans was dat er tijdens de operatie complicaties op zouden kunnen treden en dat Sil het niet zou gaan redden. Ik hield met alles rekening. In mijn hoofd was ik al bezig met hoe zijn uitvaart eruit moest gaan zien. Daarom wou ik nog zoveel mogelijk en in alle rust van Sil genieten, en dat kon hier.”

Prettige en persoonlijke zorg

“We hebben de zorg als erg prettig en persoonlijk ervaren. De artsen en verpleegkundigen waren heel betrokken en meelevend. Ook aan de broer en zus van Sil werd aandacht geschonken wanneer ze op bezoek kwamen. Ook zij mochten elk moment van de dag komen om hun broertje te zien. Bovendien mochten we altijd bellen wanneer we niet in het ziekenhuis waren. Dit deden we dan ook elke avond voor het slapen gaan en wanneer we weer wakker waren. De verpleegkundige vertelde ons dan hoe het op dat moment met Sil ging. ”

Sil kreeg zijn rust en groeide

“Het doel van het UMCG was dat Sil zou gaan groeien en tot rust zou komen, maar ook dat wij dat als ouders kwamen, en dat doel werd bereikt. Sil begon te groeien en na negen dagen werd hij weer per ambulance naar het UMCG gebracht. De verpleegkundige die ons uitzwaaide toen we wegreden had tranen in haar ogen staan. Het ontroerde me dat er zo met ons mee werd geleefd.”

"Het ontroerde me dat er zo met ons mee werd geleefd"

Controle in het Ommelander ziekenhuis

“De operatie was goed verlopen. Twaalf dagen na de operatie in het UMCG  mocht Sil weer naar huis.
Na de operatie bleef Sil onder controle bij de kinderarts van het Ommelander Ziekenhuis. Hier werd zijn groei gecontroleerd. Omdat Sil zo goed groeide hoefden we na de tweede controle keer niet meer terug te komen. Ongeveer een half jaar later werd Sil weer verkouden en werd hij door de huisarts uit voorzorg doorgestuurd naar het Ommelander Ziekenhuis. Toevallig had dezelfde kinderarts dienst als bij het allereerste bezoek. Ze maakte meteen tijd vrij en dezelfde dag nog kon ik met Sil terecht voor een check. Alles was gelukkig goed, het bleek om een verkoudheidje te gaan. Sil groeit inmiddels goed en ontwikkelt zich als een normale baby. We genieten volop van onze kanjer! ”