Ruim 20 medewerkers van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) gaven eind 2013 gehoor aan de oproep van de Raad van Bestuur om zich aan te melden als OZG-ambassadeur en vanuit deze rol mee te helpen de OZG in de provincie en daarbuiten op de kaart te zetten. De OZG-ambassadeurs werken op verschillende afdelingen en vervullen uiteenlopende functies in het ziekenhuis. Inmiddels kijken de ambassadeurs trots terug op de activiteiten die zij hebben georganiseerd of waaraan zij een bijdrage hebben geleverd.

De OZG-ambassadeurs zetten zich in tijdens Open Dagen, het OZG Inloopcafé en ze staan namens de OZG op beurzen in de regio. Maar ze stonden ook aan de wieg van de brochure OZG, ons ziekenhuis: met elkaar, respectvol en gastvrij. Teamleider Radiologie Mark van den Heuvel: “In de brochure lees je wat de OZG-er belangrijk vindt in het contact en omgang met elkaar. Alle ambassadeurs staan heel dicht bij de werkvloer en konden daardoor input voor deze brochure leveren.“ Tijdens hun werk houden de ambassadeurs ogen en oren open en zijn ze gespitst op zaken die beter kunnen. P&O adviseur Nienke Nauta: “Door de diversiteit aan vakkennis binnen de groep komen we tijdens ons ambassadeurs-overleg vaak tot bijzonder verrassende oplossingen voor deze zaken.”

Door de professionele diversiteit van de ambassadeurs zijn er ook buiten de organisatie veel verschillende contacten. Onder het motto “Samen werken, ja graag… we zijn immers collega’s” en “Waarom moeilijk doen als het samen kan” namen enkele ambassadeurs vorig jaar het initiatief om de samenwerking te zoeken met hun collega’s uit huisartsenpraktijken. Ze organiseerden inmiddels verschillende informatiebijeenkomsten met uiteenlopende programma’s. Projectleider 1.5 lijnszorg Tanja Smid: ”In een andere dan de dagelijkse setting delen we met praktijkondersteuners informatie en bespreken we met elkaar zaken die spelen en/of aandacht nodig hebben.” Doktersassistent Annelies Blaauw vult aan dat er voor de bijeenkomsten die zij met twee andere ambassadeurs voor haar collega’s organiseert veel animo is: “De bijeenkomst in oktober jl. trok 150 belangstellenden.“

Enkele OZG Ambassadeurs steken vast de schop in de grond op de nieuwe locatie.

Eigen ambassadeurs: het is een aanrader!

De OZG staat aan de vooravond van een nieuwe fase: het samenvoegen van de zorg op twee locaties in één nieuw gebouw op een nieuwe plek in de regio. Hoofd P&O-beheer Annuska Stolk: ”We zijn trots op ons ziekenhuis en kijken uit naar deze nieuwe fase. De OZG kan op ons rekenen als het gaat om het uitdragen van het wat, waarom en hoe van deze verhuizing.” Voorzitter Raad van Bestuur Albert Koeleman is blij met de betrokkenheid en inzet van de ambassadeurs: “Voor zover bekend zijn wij het enige ziekenhuis met ‘eigen’ ambassadeurs en het is een aanrader! Het is geweldig om te zien hoeveel enthousiasme en energie er in de groep zit. Hun inzet helpt ons echt als het gaat om hoe binnen en buiten over de OZG gedacht wordt.”