Van de Stichting Roparun ontvingen wij onlangs een bedrag van maar liefst € 16.500,=. Roparun ondersteunt goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. Dankzij dit bedrag heeft de OZG een tweede hoofdhuidkoeler voor patiënten kunnen aanschaffen, die gebruikt wordt vóór, tijdens en na een chemokuur. De koeler vermindert de kans op haaruitval of kan deze zelfs helemaal voorkomen.

Haaruitval

Bewezen is dat haaruitval als gevolg van chemotherapie door hoofdhuidkoeling voorkomen of in ieder geval verminderd kan worden. Ondanks hoofdhuidkoeling kan een patiënt toch nog enige haaruitval krijgen. De resultaten kunnen variëren en zijn vooral afhankelijk van het soort chemotherapie en de dosis. Uit recente Nederlandse onderzoeksresultaten blijkt dat het succespercentage van hoofdhuidkoeling gemiddeld ongeveer 50% is. Dus hoofdhuidkoeling is de moeite waard om het te proberen. De koeling werd aanvankelijk vooral toegepast bij vrouwen met borstkanker, maar tegenwoordig ook steeds meer bij andere soorten kanker.

Behandeling

De kap van de hoofdhuidkoeler is met slangen verbonden aan het koelapparaat en wordt gekoeld via een koelvloeistof. De temperatuur van de hoofdhuid neemt hierdoor af tot ongeveer 15-25°C. Er zijn verschillende maten kappen, voor een juist effect is het namelijk van groot belang dat de kap goed aansluit op het hoofd. De hoofdhuidkoeling wordt een halfuur vóór aanvang van de chemotherapie gestart en duurt tot 20 à 90 minuten na het einde van de chemotherapie. Hoe lang de koelingsperiode precies is, is afhankelijk van het type chemotherapie dat gegeven wordt. Hoofdhuidkoeling wordt in het algemeen door de meeste patiënten goed verdragen. Er treden nauwelijks bijwerkingen op en deze zijn niet ernstig.

Isabel Leach (links) en verpleegkundige Wilma Hermink (initiatiefnemer hoofdhuidkoeler).

Patiënte vertelt

Isabel Leach was gebruiker van de hoofdhuidkoeler tijdens haar chemokuren in de OZG. "In het begin voelde de hoofdhuidkoeler nogal koud aan, maar dat was even wennen. Ik heb mij aangewend dat wanneer ik het ziekenhuis verlaat, ik niets op mijn hoofd doe. Dit omdat ik dan geen last hebt van temperatuurverschillen. Op een paar plekjes na, heb ik mijn haar goed kunnen behouden en daar ben ik heel blij mee. Dus ben ik eigenlijk best tevreden over het resultaat".

Roparun

Wij zijn de Stichting Roparun zeer dankbaar dat zij een bijdrage wilden leveren aan het, zoals zij het zelf verwoorden: 'belangrijke werk dat het ziekenhuis verricht'. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8000 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels ruim 62 miljoen euro opgebracht. Kijk voor meer informatie over deze Stichting op www.roparun.nl